Spor J. Koreje i Japana star 109 godina pritišće Samsung

Autor: Tomislav Pili , 01. kolovoz 2019. u 22:00
Kompanija je priopćila kako očekuje trajne neizvjesnosti u poslovanju s čipovima/REUTERS

Japan će danas znatno otežati Koreji uvoz sirovina za čipove zbog zahtjeva za odštetom za vrijeme okupacije od 1910. do 1945.

Prepolovljena dobit Samsunga u drugom tromjesečju mogla bi biti tek uvod u značajne poteškoće u proizvodnji čipova zbog blokade isporuke materijala zbog diplomatskog spora koji svoje korijene vuče još s početka prošlog stoljeća.

Financijsko izvješće objavljeno u srijedu je pokazalo da je operativna dobit u razdoblju od travnja do lipnja pala na 6,6 bilijuna wona (5,6 milijardi dolara) što je 56 posto manje nego godinu ranije.

Odražava se nesigurnost
"Gledajući unaprijed u drugo polugodište, Samsung očekuje trajne neizvjesnosti u poslovanju s memorijskim čipovima", stoji u priopćenju tvrtke, pri čemu se dodaje da se očekuje određeni sezonski rast potražnje. Rezultati odražavaju "nesigurnost ne samo u poslovnim područjima, već i u promjenama u globalnom makroekonomskom okruženju", priopćili su.

Time se referiraju na trgovinski rat SAD-a i Kine, te na aktualne trgovinske napetosti između Južne Koreje i Japana. Naime, Japan planira danas ukloniti Južnu Koreju s popisa zemalja koje su imale povlašteni trgovinski tretman. Prošlog mjeseca je ta zemlja naljutila Južnu Koreju pooštravanjem kontrole izvoza materijala koji se koristi u izradi čipova i zaslona, tvrdeći da je njihov odnos "značajno narušen". Ta je odluka uslijedila nakon što je južnokorejski vrhovi sud u listopadu naredio japanskim kompanijama da isplate naknade za prisilni rad Korejaca tijekom japanske okupacije Korejskog poluotoka u razdoblju od 1910. do 1945. godine. 

Posebno odobrenje
Da bi japanske kompanije izvezle tri ključne sirovine za izradu čipova u Koreju, moraju zatražiti posebno odobrenje od vlade. Prema tvrdnjama Reutersovih izvora, korejska vlada uputila je tamošnjem tehnološkom sektoru smjernice u kojima stoji da ne pokušavaju zaobilaznim putem, preko trećih zemalja, doći do japanskih sirovina kako se ne bi izložili mogućim sankcijama.

K tome, nabava hidrogen flourida od dobavljača iz Rusije ili Kine također nije opcija jer taj materijal iz Japana, zbog svoje čistoće, daje najbolje rezultate.

Komentirajte prvi

New Report

Close