Španjolskoj i Portugalu prva kazna zbog rupe u proračunu

Autor: Tomislav Pili , 07. srpanj 2016. u 15:58
Španjolski premijer Mariano Rajoy i portugalski lider vlade Antonio Costa/REUTERS

Zbog prevelikog deficita dvije periferne članice mogu biti kažnjene novčano, a može im se ograničiti i pristup europskim fondovima.

Europska komisija (EK) odlučila je pokazati zube zbog kršenja pravila o proračunskom manjku, a strogoću će prvo trenirati na Španjolskoj i Portugalu. Prema navodima upućenih izvora Financial Timesa, EK je u utorak usvojio zaključak da su te dvije periferne članice eurozone propustile učiniti "efikasne korake" u dostizanju cilja proračunskog manjka.

 

5,1posto

BDP-a iznosio je španjolski manjak, a portugalski 4,4 posto

Španjolska je prošle godine imala 5,1 posto manjka, dobrano iznad ograničenja od tri posto, ali i iznad razine od 4,2 posto koju je obećala dostići 2015. u sklopu dogovora s Bruxellesom o postupnom smanjenju proračunske rupe. Portugal se lani bilježio manjak od 4,4 posto. Zbog ovog propusta EK će stoga preporučiti kažnjavanje ovih dviju država, a preporuka bi trebala biti danas i službeno prihvaćena. Procedura dalje zahtijeva da se preporuka predstavi vijeću ministara financija koji se sastaju sljedeći tjedan.

Oni  će odlučiti hoće li biti izrečena kazna. Ako se slože sa stavom EK, tada počinje teći rok od 20 dana u kojem će Bruxelles odrediti kaznu, a Madrid i Lisabon mogu uputiti dokumente koji bi se uzeli u obzir kao olakotne okolnosti. Kazna može biti novčana, ali se može i ograničiti pristup europskim fondovima. Međutim, kažnjavanje bi moglo unijeti dodatni raskol među članice Europske unije u osjetljivom trenutku nakon Brexita i sve izraženijeg uspona euroskeptičnih stranaka u više europskih država.

Naime, struju koja se zalaže za izricanje kazne predvodi Njemačka, Finska, Nizozemska i Europska središnja banka koji smatraju da je to neophodno ako se želi očuvati povjerenje u euro. S druge je strane Italija koja zagovara fleksibilniji pristup u osjetljivom trenutku. Reutersov izvor blizak EK-u ističe kako je izvršno tijelo EU-a sklono izreći tek simboličnu kaznu ako obje države dokažu da vladaju situacijom u vezi smanjenja proračunskog manjka.  

Komentirajte prvi

New Report

Close