Španjolski Repsol usred pada cijena nafte kupio tvrtku

Autor: Tomislav Pili , 17. prosinac 2014. u 16:59
Osim u Kanadi i SAD-u, Talisman ima operacije i u Norveškoj/FOTOLIA

Akvizicijom Talismana ukupna Repsolova dnevna proizvodnja nafte povećat će se za čak 76 posto na 680.000 barela.

Španjolska naftna kompanija Repsol "pobrinula" se za prvu veliku akviziciju u tom sektoru od kada su cijene nafte u lipnju započele svoju silaznu putanju.

Na meti Španjolaca našla se kanadska naftna kompanija Talisman za koju je gotovinom krcati Repsol odlučio platiti 8,3 milijarde dolara. Prema priopćenju kompanije, ovom akvizicijom bi se proizvodnja povećala za čak 76 posto na 680.000 barela dnevno, a Repsol transformiralo u jednu "od najznačajnijih energetskih kompanija na svijetu", kako smatraju u sjedištu kompanije u Madridu.

U pravi tren
Može se reći da se španjolska kompanija u pravom trenutku odlučila utrošiti dio svojih rezervi gotovine. Naime, pregovori s Kanađanima trajali su mjesecima, kako piše Financial Times, a postizanje dogovora pospješio je pad cijene nafte i posljedični pad burzovne vrijednosti Talismana. Ipak, ne može se reći da Repsolova ponuda nije izdašna. Cijena od osam dolara za dionicu znači da su Španjolci pristali dati premiju od 75 posto na sedmodnevnu prosječnu cijenu na tržištu. Repsol je također pristao preuzeti i Talismanov dug od 4,7 milijardi dolara. 

Širenje na OECD
Transakcija bi trebala biti u potpunosti dovršena u drugoj polovici sljedeće godine. Nakon preuzimanja, Sjeverna Amerika će sudjelovati s 50 posto u eksploataciji nafte cijele Repsol grupe. Međutim, osim SAD-a i Kanade, Talisman ima operacije i u jugoistočnoj Aziji te Norveškoj i Kolumbiji. Okrupljena kompanija tako će poslovati u 50 država i zapošljavati 27.000 ljudi. Inače, kupnja zapadne naftne kompanije u skladu je sa prije objavljenom strategijom širenja Repsola. Naime, kompanija je objavila kako je više zanima širenje u članicama Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) nego izloženost politički nestabilnijim područjima svijeta. Po objavi vijesti o preuzimanju Repsolova dionica na Madridskoj burzi oslabila je tri posto na 15,24 eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close