Španjolski mediji Kataloniju usporedili s Hrvatskom i Slovenijom

Autor: Agencija VLM , 27. studeni 2012. u 08:33
EPA

Situacija je sada 
kompliciranija, ali 
to ne znači da ćemo odustati od svojih ciljeva, kazao je prvi čovjek Katalonije 
Artur Mas

Ono što je počelo s Hrvatskom i Slovenijom te dovelo do raspada Jugoslavije, sada je zahvatilo Španjolsku, doduše bez rata, komentar je jednih španjolskih novina.

I zaista, dok je oslobađanjem hrvatskih generala jedna priča završila, u Španjolskoj su se rasplamsali separatistički zahtjevi. Nedjeljni prijevremeni regionalni izbori u Kataloniji nisu osigurali konzervativnom bloku CiU dovoljan broj zastupničkih mjesta za organiziranje referenduma o nezavisnosti, što je uoči izbora najavio njihov predsjednik. CiU je osvojio 50 mandata, odnosno 12 manje nego na izborima prije dvije godine. No Mas je odmah dao do znanja da neće odustati od neovisne Katalonije.

– Situacija je sada kompliciranija, ali to ne znači da ćemo odustati od svojih ciljeva – kazao je Mas. Predsjednik Katalonije sada mora igrati na druge stranke koje se zalažu za neovisnost, a one su veliki dobitnici ovih izbora. Ukupno Mas može u parlamentu računati na oko 90 ruku koje će glasovati za raspisivanje referenduma o odcjepljenju. Najveći dobitnik izbora je ljevičarski ERC, koji beskompromisno traži odvajanje od Španjolske. Oni su osvojili dvostruko više mandata (21) nego na prošlim izborima. Ovih dana vidjet će se mogu li one surađivati, odnosno može li težnja za nezavisnošću nadići njihove ideološke podjele.

Referendum je, prema španjolskom ustavu, nezakonit i Madrid ga neće prihvatiti. U listopadu je na izborima u Baskiji nacionalistička stranka Partido Nacionalista Vasco ponovno pobijedila osvojivši trećinu glasova. Što je još gore za španjolsku vladu, stranke zadovoljne sadašnjim položajem Baskije kao dijela Španjolske osvojile su samo trećinu zastupničkih mjesta. Baski se ovih dana ne izjašnjavaju, već čekaju rasplet u Kataloniji. Ideja o njihovu odvajanju i te kako je stara. Riječ je o narodima s vlastitim jezicima, kulturom, prostorom – o posebnim nacijama.

Izbijanje gospodarske krize u Europi potaknulo ih je na traženje suvereniteta koji, među ostalim, ovisi o samostalnoj poreznoj politici. Baskija i Katalonija među najbogatijim su dijelovima Španjolske. I Dok se EU širi prema van, unutar nje dolazi do suprotnog trenda. Uzrok tog pucanja osjećaj je pripadnosti, identitetu. Priča kako granice više nisu bitne nije točna. Izgleda da nacionalna država još uvijek nije mrtva.

Komentirajte prvi

New Report

Close