Španjolski kreditni rejting i dalje gotovo bezvrijedan

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. listopad 2012. u 12:27
Epa

Međunarodna agencija za rejtinge Moody’s potvrdila je kreditni rejting Španjolske ‘Baa3’, što je tek jedan stupanj iznad statusa ‘bezvrijedno’, uz negativnu prognozu.

Međunarodna agencija za rejtinge Moody's potvrdila je kreditni rejting Španjolske 'Baa3', što je tek jedan stupanj iznad statusa 'bezvrijedno', uz negativnu prognozu.

"Sveukupno gledano, Moody's drži da će kombinacija potpore eurozone i Europske središnje banke (ECB), uz napore koje poduzima španjolska vlada, omogućiti Madridu da zadrži pristup tržištima kapitala uz razumne troškove zaduživanja, čime bi dobila vrijeme potrebno za stabilizaciju državnog duga u idućih nekoliko godina", stoji u priopćenju Moody'sa od utorka navečer.

U Moody'su kao nužne uvjete za poboljšanje stanja državnih financija izdvajaju spremnost ECB-a na kupnju španjolskih državnih obveznica s ciljem stabilizacije troškova zaduživanja te zemlje, te ustrajnost španjolske vlade u provedbi fiskalnih i strukturnih reformi.

Ujedno iskazuju zadovoljstvo kontinuranim naporima vlade da restrukturira španjolski bankovni sektor i da osnaži banke.

Zadržan rejting omogućit će Španjolskoj kratak predah u rješavanju teških gospodarskih problema, no negativna prognoza znači da prijetnja daljnjeg sniženja rejtinga nije uklonjena ako se uvjeti pogoršaju.

Španjolski rejting mogao bi tako biti snižen ako izostane napredak u svođenju državnih financija na održiv put, upozoravaju u agenciji.

"Pritisci na razini eurozone također bi mogli imati negativne posljedice po španjolski rejting, ako primjerice izostane konkretan napredak u reformi fiskalnih, gospodarskih i regulatornih institucija u eurozoni. Mogućnost izlaska Grčke i dalje predstavlja najveći rizik za sve slabije članice eurozone", dodaje se u priopćenju Moody'sa, koje su tržišni sudionici nestrpljivo iščekivali.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Koga briga. Euro je valuta bez budućnosti i uskoro će doći nacionalne valute i kraj zaduživanja.

New Report

Close