Španjolska i Grčka nemaju srpanjsku rupu. Dapače, rastu

Autor: Marija Crnjak , 28. kolovoz 2014. u 21:59
Potrošnja naših turista nepoznanica/ G. Jelavić/PIXSELL

Uz rast broja gostiju, bilježe i veće prihode.

Iako je cijeli europski turistički sektor ove godine osjetio pad ruskog i ukrajinskog emitivnog tržišta, službene turističke statistike Španjolske i Grčke objavljene ovih dana pokazuju da hrvatski konkurenti ove godine nisu imali problem srpanjske rupe.

Turistički promet u Španjolskoj porastao je za sedam posto u prvih sedam mjeseci, dok je Grčka imala rast broja inozemnih gostiju za gotovo 17 posto. Osim fizičkih statistika, porasli su i financijski učinci sezone, pa su tako strani turisti u prvih sedam mjeseci u Španjolskoj potrošili 34,5 milijarde eura, što je sedam posto više nego prošle godine u isto vrijeme, objavilo je španjolsko ministarstvo industrije, energetike i turizma. Prognoza je da će Španjolska ove godine ugostiti oko 64 milijuna inozemnih gostiju, što je oko četiri milijuna više nego u rekordnoj 2013. godini. Srpanjska rupa u nas je iznosila dva posto manje dolazaka na razini cijele zemlje, s naglaskom na Istru, koja generira trećinu turuističkog prihoda, a u srpnju je imala sedam posto manje noćenja.

Kako je srpanjska rupa djelovala na hrvatske prihode od turizma, još nije poznato jer Porezna uprava i Ministarstvo turizma još nisu objavili svoj izračun. U Španjolskoj dnevna potrošnja po turistu iznosi 109 eura, dok je svaki gost tijekom godišnjeg odmora u Španjolskoj u prosjeku ostavio 950 eura. Prema podacima iz hrvatske Strategije turizma, u razdoblju do 2015. očekuje se da će se prosječna potrošnja inozemnih turista u Hrvatskoj po putovanju povećati s 342 eura na 369 eura. Dnevna potrošnja gostiju prema zadnjem Tomas istraživanju iz 2010. godine bila je 58 eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close