Spajanje s General Motorsom i dalje je prioritet za Fiat Chrysler

Autor: Tomislav Pili , 08. rujan 2015. u 15:42
Izvršni direktor FCA Sergio Marchionne/REUTERS

Prvi čovjek talijansko-američkog proizvođača automobila kaže kako bi spajanje bilo u najboljem interesu za obje kompanije.

Povezivanje s General Motorsom (GM) pri vrhu je važnosti za Fiat Chrysler (FCA), izjavio je njegov šef Sergio Marchionne.

Odgovarajući na upite novinara tijekom nedjeljne utrke Formule 1 u Monzi, Marchionne je izjavio da "ta diskusija ostaje visoki prioritet za FCA".Prvi čovjek talijansko-američkog proizvođača automobila nije želio otkriti koje će daljnje korake učiniti kompanija, ali je dodao kako bi povezivanje bilo "najbolja strateška alternativa za obje kompanije", prenosi Reuters. "General Motors ostaje idealan partner za nas, a mi smo teško zamjenjiva alternativa za njih", kaže Marchionne. No, odbio je komentirati mogućnost da FCA krene u neprijateljsko preuzimanje američkog rivala.

"Nisam dobar u predviđanju budućnosti", dodao je Marchionne. Međutim, GM uporno odbija bilo kakvu pomisao o spajanju. Kompanija je prošli tjedan još jednom naglasila kako je postojeća poslovna strategija najbolja za dioničare, čak i nakon dubinske analize učinaka spajanja s FCA. Podsjetimo, američki automobilski div ranije ove godine odbio je ponudu FCA za spajanje. No, Sergio Marchionne očito ne prihvaća "ne" kao odgovor.

Naime, i dalje smatra kako se broj globalnih proizvođača automobila mora smanjiti kako bi se snizili troškovi razvoja novih automobila, sve ekološkijih i "pametnijih". No, na kritike kako bi takvo spajanje dovelo do smanjenja radnih mjesta, Marchionne pak odgovara da bi broj radnih mjesta ostao netaknut. Izvršni direktor FCA otkrio je kako je o svojim ambicijama u vezi GM-a razgovarao i s talijanskim premijerom Matteom Renzijem. No, Renzi nije otkrio svoje preferencije u vezi toga, dodaje Marchionne.   

Komentirajte prvi

New Report

Close