SpaceX dovodi brzi internet u najzabačenije kutke svijeta

Autor: Tomislav Pili , 18. veljača 2018. u 08:30
Dva pokusna satelita bit će lansirana u subotu raketom Falcon 9/FOTOLIA

Kompanija planira korištenjem satelita u niskoj orbiti stvoriti globalni komunikacijski sustav s bržom vezom od postojeće.

Za razliku od Tesle koja grca u gubicima, druga "svemirska" tvrtka Elona Muska niže same uspjehe.

Nakon nedavnog uspješnog lansiranja najmoćnije svemirske rakete, SpaceX je dobio odobrenje američkog komunikacijskog regulatora za izgradnju mreže satelita koja će dovesti bežični superbrzi internet i u najzabačenije kutke Amerike, a kasnije i svijeta. Kako prenosi Reuters, predsjednik Savezne komisije za komunikacije (FCC) Ajit Pai predložio je odobrenje za prijavljeni projekt SpaceX-a pružanja usluga širokopojasnog interneta u SAD-u i svijetu korištenjem satelita.

 

15,2 milijuna

Amerikanaca u ruralnim područjima nema pristup internetu

"Satelitska tehnologija može pomoći da internet dosegne Amerikance koji žive u ruralnim i teško dostupnim dijelovima gdje nema optičkih kablova i baznih stanica", izjavio je Pai. Procjenjuje se da 14 milijuna Amerikanaca u ruralnim područjima i 1,2 milijuna ljudi u indijanskim rezervatima nema pristup brzom internetu. Pai je dodao je kako je ovo prvo odobrenje FCC-a nekoj američkoj kompaniji za pružanje usluga širokopojasnog interneta korištenjem nove generacije satelita u niskoj Zemljinoj orbiti.

U posljednjih godinu dana FCC je odobrio zahtjeve OneWeba, Space Norwayja i Telesata za pristup američkom tržištu širokopojasnog interneta korištenjem satelita.

Prošlog mjeseca Telesat je lansirao satelit Indijske agencije za svemirska istraživanja, a do 2021. planira postaviti mrežu od 120 satelita.

Podsjetimo, Elon Musk je 2015. u govoru u Seattleu kazao kako SpaceX planira pokrenuti satelitski internetski biznis koji će pomoći u financiranju mnogo ambicioznijeg projekta – gradnje naselja na Marsu.

Kompanija cilja na stvaranje "globalnog komunikacijskog sustava"koji će omogućiti bržu internetsku vezu od postojeće. Dobivanjem "zelenog svjetla" od FCC-a sve je spremno za sutrašnje lansiranje dva eksperimentalna satelita raketom Falcon 9, što je SpaceX najavio 1. veljače u pismu regulatoru. Raketa će nositi satelit PAZ za španjolsku tvrtku Hisdesat.

Komentirajte prvi

New Report

Close