S&P snizio izglede za rejting EU-a sa stabilnih u negativne

Autor: Poslovni.hr/H , 04. kolovoz 2015. u 10:09
FOTO: Thinkstock

Opetovano korištenje bilance EU-a za omogućavanje visokorizičnog financiranja zemalja članica EU-a, uključujući odnedavno i Grčku, bez uplaćenog kapitala zemalja članica, jedan je od razloga izmijenjene prognoze.

gencija za kreditne rejtinge Standard & Poor's promijenila je izglede za rejting Europske unije iz stabilnih u negativne nakon što su zemlje članice pružile potporu Grčkoj te nakon britanske odluke da će glasovati o izlasku zemlje iz EU-a, zadržavši pritom postojeći rejting, priopćeno je iz S&P-a.

Takva odluka znači da bi ta agencija u iduće dvije godine mogla smanjiti rejting EU-a, koji je trenutno na AA+.

"Opetovano korištenje bilance EU-a za omogućavanje visokorizičnog financiranja zemalja članica EU-a, uključujući odnedavno i Grčku, bez uplaćenog kapitala zemalja članica, jedan je od razloga izmijenjene prognoze", navodi se u obrazloženju odluke S&P-a.

U S&P-u ujedno očekuju da će EU pružiti određeni vid parcijalnih jamstava za kreditiranje u sklopu takozvanog Junckerovog plana. Taj bi plan poticaja, nazvan po predsjedniku EK Jean-Claudeu Junckeru koji ga je predložio, trebao omogućiti 315 milijardi eura za investicije u EU u razdoblju od iduće tri godine.

Uz to, u S&P-u iskazuju zabrinutost oko Britanije, zbog njezine uloge u 28-članom EU. Naime, Britanija, Njemačka i Francuska zajedno najviše uplaćuju u EU proračun, odnosno oko 70 posto. Britanski premijer David Cameron poručio je da će se zalagati za ostanak Britanije u EU, ako će moći ispregovarati uvjete članstva kako bi se ojačao suverenitet Britanije.

Komentirajte prvi

New Report

Close