S&P objavio kojim državama više kamate najviše škode

Autor: Tomislav Pili , 07. studeni 2017. u 22:00
Više kamatne stope Feda dovode do selidbe kapitala američkih ulagača nazad u SAD/FOTOLIA

Zaoštravanje monetarne politike poskupljuje zaduživanje u dolaru i dovodi do odljeva kapitala iz rastućih država.

Rejtinška agencija Standard & Poor's (S&P) izmijenila je poredak država koje su najranjivije na globalno povećanje kamatnih stopa. Umjesto Brazila, Indije, Indonezije i Južne Afrike najviše problema zbog skupljeg novca sada bi mogle imati Argentina, Pakistan, Egipat i Katar. Peti član je Turska koja se nalazila i na prošloj ljestvici.

Počeo proces podizanja
Tu je skupinu S&P označio kao "krhkih pet" država, rastućih gospodarstava na koje će se negativno odraziti promjena monetarne politike u razvijenim državama. Naime, nakon gotovo desetljeća iznimno labave monetarne politike nakon financijske krize 2008. godine koju su obilježile rekordno niske kamatne stope, vodeće svjetske središnje banke započele su s procesom postupnog podizanja kamata.

Američka središnja banka Fed kamatne je stope podigla četiri puta u posljednje dvije godine. Banka Engleske za taj se potez odlučila prošloga tjedna, prvi puta u 10 godina. Europska središnja banka neće tako skoro povisiti kamatne stope, ali je najavila smanjenje otkupa obveznica. Zaoštravanje monetarne politike za rastuća gospodarstva predstavlja rizik u nekoliko pogleda. 

Sedam varijabli
Prvi je što poskupljuje zaduživanje u dolaru s obzirom na jačanje američke valute kako rastu kamatne stope. Drugi je što američki investitori vraćaju uloženi novac iz tih država nazad u SAD zbog očekivanih većih prinosa. Drugim riječima, rastuće države izložene su odljevu kapitala. U svojoj procjeni S&P je koristio sedam varijabli, među kojima je i račun tekućih transakcija, stopa gospodarskog rasta te udjel duga u stranoj valuti u ukupnoj zaduženosti.

Agencija je naglasila kako se Turska uvijek nalazi među najugroženijim državama, neovisno o varijabli koja je korištena u procjeni. "Katar ima slabu poziciju u većini varijabli, ali je po snazi vanjskotrgovinske bilance na drugom mjestu nakon Saudijske Arabije. Neki promatrači smatraju da iz tog razloga Katar ne bi trebao biti među 'Pet krhkih'. Ako isključimo Katar iz te skupine, njegovo bi mjesto zauzela Kolumbija", naglasio je u izvješću Moritz Kraemer, glavni direktor u S&P-u za procjenju kreditnih rejtinga. Prijetnja zaoštravanja monetarne politike na Zapadu za rastuće je države sada vrlo konkretna, dodao je Kraemer, a prenosi američki poslovni portal CNBC. 

Komentirajte prvi

New Report

Close