Soros: U slučaju ‘Brexita’ funta bi mogla drastično oslabiti

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. lipanj 2016. u 11:45
Foto: Reuters

Soros je golemo bogatstvo stekao kladeći se na pad funte na tzv. crnu srijedu 1992. godine kada je Britanija izašla iz Europskog tečajnog mehanizma (ERM) a Brexit bi, kaže, stvorio još i veće poremećaje.

Ugledni investitor George Soros upozorio je na ozbiljne posljedice po britanska radna mjesta i financije ako se Britanija odluči izaći iz Europske unije, istaknuvši da bi funta u slučaju takvog ishoda referenduma mogla značajno oslabiti.

U svome članku u britanskom Guardianu Soros je upozorio da bi funta oštro pala ako na britanskom referendumu 23. lipnja pobjedu odnesu zagovornici izlaska Britanije iz EU-a.

Soros je golemo bogatstvo stekao kladeći se na pad funte na tzv. crnu srijedu 1992. godine kada je Britanija izašla iz Europskog tečajnog mehanizma (ERM) a Brexit bi, kaže, stvorio još i veće poremećaje.

No, iz pokreta Vote Leave (Glasaj za izlazak) poručuju da bi Ujedinjeno Kraljevstvo bilo prosperitetnije izvan Unije.

"EU je skup, birokratski i nije svjestan učinaka koje ima na plaće građana i na njihove sve veće račune za energiju", kazao je izvršni direktor toga pokreta Matthew Elliot koji optužuje Sorosa da želi veće ovlasti ustupiti Bruxellesu.

U članku u Guardianu Soros je kazao da bi izlazak iz EU-a izazvao pad funte za najmanje 15 posto a moguće i za 20 posto, i to ispod 1,15 dolara u odnosu na sadašnjih oko 1,46 dolara.

"Vrijednost funte strmoglavo bi padala. To bi imalo izravne i dramatične posljedice na financijska tržišta, ulaganja, cijene i radna mjesta", upozorio je Soros u svome članku.

"Očekujem da bi ovaj pad vrijednosti funte bio izrazitiji i također razorniji od 15-postotnog pada zabilježenog u rujnu 1992. godine, kada sam imao sreće da ostvarim značajnu dobit za ulagače u mojem hedge fondu"", dodao je.

"Britanski glasači uvelike sada podcjenjuju stvarne troškove Brexita. Previše ih vjeruje da izglasavanja izlaska Britanije iz EU-a neće imati posljedice po njihovu osobnu financijsku poziciju.  To je nerealistično razmišljanje", napisao je dalje Soros,

Upozorio je ujedno na sužen manevarski prostor Britanske središnje banke Bank of England (BoE) da reagira na recesiju ili pad cijena kuća, s obzirom da su mnogi monetarni instrumenti već primijenjeni da bi se Veliku Britaniju vodilo iz globalnog financijskog sloma. 

Šezdeset godina investicijskog iskustva naučilo ga je da će jedini pobjednici biti financijski špekulanti, poručio je Soros.

"Danas na tržištima postoje špekulativne snage daleko veće i snažnije. I one će gorljivo željeti istražiti i najmanju krivu kalkulaciju britanske vlade ili britanskih glasača. Brexit će neke ulagače učiniti vrlo bogatima, no većinu glasača značajno siromašnijima", piše George Soros u Guardianu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close