Soros odustao, Carlos Slim u igri za dokapitalizaciju FCC-a

Autor: Tomislav Oharek , 26. studeni 2014. u 15:50
Reuters

FCC-u su cvale ruže tijekom španjolskog nekretninskog buma, kada se gradilo više stanova nego u Njemačkoj, V. Britaniji i Francuskoj zajedno.

Carlos Slim je treći u seriji milijardera koji su pokazali interes za kupnju posrnule španjolske građevinske kompanije Fomento de Construcciones y Contrates (FCC). Naime kompanija meksičkog milijardera, koji je prije nekoliko godina prema Forbesu držao mjestio najbogatijeg čovjeka na svijetu, a trenutno je drugi s imovinom od 72 milijarde dolara, Immobiliaria Carso je u ekskluzivnim pregovorima s Esther Koplowitz, najvećom dioničarkom FCC-a. Slim želi steći pravo upisa dionica kompanije u predstojećoj dokapitalizaciji teškoj milijardu eura.

FCC-u su cvale ruže tijekom desetak godina španjolskog nekretninskog buma, kada se u toj zemlji gradilo više stanova nego u Njemačkoj , Francuskoj i Velikoj Britaniji zajedno. No poput mnogih drugih španjolskih kompanija u sektoru graqđevinarstva, i FCC se našao pod pritiskom dugova nakon izbijanja financijske krize.

Uprava kompanije sa sjedištem u Barceloni krajem prošlog tjedna odobrila je dokapitalizaciju, što se pokazalo kao pravi magnet za velikog meksičkog investitora. No on nije usamljen u ulaganju u španjolskog građevinara, pa su tako već investicijski fondovi povezani s Billom Gatesom  prošle godine kupili udjel u kompaniji vrijedan 113,5 milijuna eura. Ubrzo potom priliku za zaradu je nanjušio i George Soros, koji je kupio udjel od 3,1 posto.

“Kompanija može prodati velik dio svog kapitala. Još je uvijek uzdrmana, a dio ulagača se nada povoljnoj kupnji pritom očekujući velike prinose”, istaknuo je za The Financial Times Nicolas Lopez, analitičar madridske brokerske kuće MG Valores.

Esther Koplowitz trenutno dži više od polovice udjela u kompaniji koju je osnovao njezin otac. Nedavno je s Georgeom Sorosom pregovarala o pravu upisa dionica u predstojećoj dokapitalizaciji, no ti  pregovori nisu dali rezultata i Soros je odustao od posla. Da je taj posao bio sklopljen Soros bi stekao oko 25 posto udjela u kompaniji, koliko bi ostalo i Esther Koplowitz jednoj od najbogatijih Španjolki.

To je meksičkom telekomunikacijskom tajkunu  otvorilo prostor za ulazak u kompaniju koja zapošljava 80 tisuća ljudi i posluje u 56 država svijeta. Inače posljednjih godina je osim Slima u uzdrmane španjolske kompanije ulagao i Warren Buffet, a s obzirom na novije podatke o kretanju gospodarstva te zemlje čini se da je ta odluka bila opravdana. Naime, zemlja je konačno na putu održivog rasta i oporavka nakon dvije recesije u koje je zapala tijekom pet godina. Potvrđuju to i prognoze Europske komisije koja ove godine očekuje rast španjolskog gospodarstva od 1,2 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close