Solarna elektrana Briska Gora koštat će 200 mil. €

Autor: Poslovni dnevnik , 09. prosinac 2019. u 21:59
Foto: GettyImages

Zaposlit će 226 ljudi.

Oko 200 milijuna eura vrijedna solarna elektrana na Briskoj Gori kod Ulcinja bit će jedna od najvećih u Europi a zaposlit će 226 ljudi, kazala je crnogorska ministrica ekonomije Dragica Sekulić.

Fokus Vlade u prethodnom razdoblju bio  je razvoj ambijenta koji bi potaknuo investitore da ulažu u obnovljive izvore električne energije. Rezultat tog rada, kaže ministrica Sekulić, je ulaganje renomiranih europskih kompanija.

"Također, dodatni pokazatelj odličnog poslovnog ambijenta za ulaganje u obnovljive izvore je potpisan ugovor za izgradnju solarne elektrane od 250 MW, s konzorcijom koji pored EPCG čini i finska kompanija Fortum, kao i zainteresiranost njemačke kompanije WPD, jednog od lidera u izgradnji vjetroelektrana u Europi, za izgradnju vjetroelektrane Brajići", rekla je ministrica, spomenuvši i kako je austrijska kompanija Ivicom zainteresirana da zajedno sa crnogorskom kompanijom EPCG gradi vjetroelektranu Gvozd.

Pored rezultata koji su ostvareni na razvoju poslovnog ambijenta država je, kako ističe Sekulić, kroz nacionalnu kompanije EPCG imala i izravna ulaganja u obnovljive izvore električne energije.

"Naime, kao suvlasnik kompanije Zeta energy, EPCG je investirala 3,5 milijuna eura u rekonstrukciju hidroelektrane Glava Zete i tom prilikom povećala njenu instalisanu snagu sa 4,4 MW na 5,6 MW. 

ECPG je kroz Zeta energy investirala i 3,3 milijuna eura u rekonstrukciju mHE Slap Zete i tom prilikom povećala instaliranu snagu sa 1,2 MW na 1,7 MW", objasnila je ministrica. Crna Gora je sve svoje potrebe za električnom energijom zadovoljavala iz obnovljivih izvora, a da pri tome nije radila termoelektrane, odnosno nije bilo ni grama emisije plinova s efektom staklenika.

Komentirajte prvi

New Report

Close