Snažan rast novčanih depozita banaka u Švicarskoj narodnoj banci

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. siječanj 2015. u 12:56
Foto: Thinkstock

Novčani polozi komercijalnih banaka u Švicarskoj narodnoj banci (SNB) u prošlom su tjednu porasli najviše u protekle gotovo dvije godine.

Novčani polozi komercijalnih banaka u Švicarskoj narodnoj banci (SNB) u prošlom su tjednu porasli najviše u protekle gotovo dvije godine, odnosno barem od ožujka 2013. godine, a što bi moglo značiti da je SNB intervenirao radi zauzdavanja tečaja franka unatoč ukidanju mjera ograničenja.

Depoziti po viđenju uvećani su na 365,486 milijardi franaka, sa 339,614 milijardi u prethodnom tjednu, pokazali su u ponedjeljak podaci SNB-a.

Glasnogovornik središnje banke nije u ponedjeljak bio dostupan za komentar najnovijih podataka.

Ukidanjem minimalnog tečaja od 1,2 franka za euro SNB je prije 11 dana šokirao financijska tržišta, potaknuvši snažan skok švicarskog franka prema euru, podsjeća Reuters.

Depoziti po viđenju mogu biti pokazatelj koliko su banke sklone tražiti vrlo sigurno utočište za svoj kapital kod središnje banke. Njihovu razinu ekonomisti su nekoć bili pratili kako bi odgonetnuli brani li SNB minimalni tečaj koji je bio na snazi više od tri godine.

SNB nastoji odvratiti ulagače od novog vala kupovina švicarske valute nametanjem negativne kamatne stope od minus 0,75 posto na neke novčane depozite koje u središnjoj banci drže komercijalne banke i druge financijske institucije. Ovog su mjeseca iz SNB-a bili izvijestili da su negativne kamatne stope uvedene u prosincu već utjecale na tržište novca.

Švicarska središnja banka može povećati depozite po viđenju transakcijama devizne zamjene i reotkupom vlastitih dugova.

Komentirajte prvi

New Report

Close