Snažan pad cijena hrane u srpnju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. kolovoz 2018. u 11:27
Foto: Davor Višnjić / Pixsell

U lipnju cijene su pod utjecajem trgovinskih napetosti između SAD-a i njegovih partnera pale 1,3 posto, čime je prekinut njihov ovogodišnji uzlazni trend.

Cijene hrane snažno su pale u srpnju, odražavajući znatno pojeftinjenje mlijeka i mliječnih proizvoda i šećera zahvaljujući obilnoj ponudi i poboljšanim izgledima za proizvodnju, pokazalo je redovno mjesečno izvješće agencije Ujedinjenih naroda za poljoprivredu FAO.

FAO-indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda pao je u srpnju 3,7 posto u odnosu na prethodni mjesec, kliznuvši na prosječnih 168,8 bodova.

U lipnju cijene su pod utjecajem trgovinskih napetosti između SAD-a i njegovih partnera pale 1,3 posto, čime je prekinut njihov ovogodišnji uzlazni trend.

Najsnažnije su u prošlom mjesecu pale cijene mlijeka i mliječnih proizvoda, za 6,6 posto u odnosu na lipanj, pritisnute znatno jeftinijim maslacom i sirom.

Osjetno je pojeftinio i šećer, za šest posto u odnosu na lipanj, s obzirom na poboljšane izglede za proizvodnju u Indiji i na Tajlandu. Donekle su pad cijena zakočila očekivanja smanjene proizvodnje u Brazilu, najvećem svjetskom proizvođaču i izvozniku šećera.

Cijene žitarica također su zamjetno pale u prošlom mjesecu, za 3,6 posto u odnosu na lipanj, spustivši se ispod prošlogodišnje razine. U FAO-u posebno izdvajaju niže izvozne cijene pšenice, kukuruza i riže, iako su prema kraju mjeseca cijene pšenice i kukuruza blago porase.

Indeks koji iskazuje kretanje cijena biljnih ulja pao je u srpnju 2,9 posto, spustivši se na najnižu razinu od početka 2016. godine. U agenciji napominju da je pad cijena u toj kategoriji prehrambenih proizvoda dijelom odraz stanja na tržištu soje koje su pogodile trgovinske napetosti između SAD-a i Kine.

Iznimka je uljana repica koja je poskupjela zbog veće potražnje proizvođača biodizela i nepovoljnih izgleda za urod u Europskoj uniji.

Meso je u u srpnju pojeftinilo 1,9 posto u odnosu na lipanj, pri čemu u FAO-u upozoravaju da su revidirali vrijednost indeksa za lipanj zbog viših izvoznih cijena govedine u Brazilu, povezanih sa štrajkom vozača kamiona.

Komentirajte prvi

New Report

Close