Smanjenja poreza u EU bila bi opasna

Autor: Poslovni dnevnik , 27. studeni 2016. u 21:59
Ministar gospodarstva i vicekancelar Sigmar Gabriel /REUTERS

Njemačkog vicekancelara brine utrka u snižavanju poreza na dobit.

Njemački ministar gospodarstva Sigmar Gabriel upozorio je parlamentarne zastupnike da bi novi ciklus smanjenja poreza na dobit u Europi zbog "problema u Britaniji" bio rizičan, skrećući time pozornost na zaoštrenu poreznu konkurenciju u Uniji.

Britanska premijerka Theresa May najavila je sniženje poreza na dobit sa sadašnjih 20 na 17 posto do 2020. godine. Početkom tjedna May je također poručila kako bi Britanija trebala imati najnižu stopu tog poreza u skupini 20 najvećih gospodarstava G20, što je potaknulo špekulacije o dodatnim smanjenjima porezne stope. London želi zaustaviti odljev kompanija iz Britanije nakon izlaska iz Europske unije, ali i privući kompanije iz drugih zemalja članica.

Trenutno najnižu stopu poreza na dobit među zemljama EU ima Irska, od samo 12,5 posto, što je na "smaragdni otok" već privuklo brojne multinacionalne kompanije, poput Applea, ali je ujedno ponovo otvorilo pitanje porezne konkurencije u Uniji. Tako je i Mađarska nedavno najavila sniženje stope poreza na dobit na samo devet posto, radi jačanje konkurentnosti gospodarstva. 

Komentirajte prvi

New Report

Close