Službeno počeo summit EU – CELAC

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. siječanj 2013. u 11:31
Epa

Čileanski predsjednik Sebastian Pinera otvorio je u subotu dvodnevni summit četrdesetak europskih i latinskoameričkih čelnika i Kariba u čileanskoj prijestolnici.

Čileanski predsjednik Sebastian Pinera otvorio je u subotu dvodnevni summit četrdesetak europskih i latinskoameričkih čelnika i Kariba u čileanskoj prijestolnici.

"Tema koja nas ujedinjuje je izgradnja novog strateškog saveza kako bismo ostvarili održiv razvoj", rekao je čileanski predsjednik na svečanosti otvorenja u nazočnosti 60 izaslanstava iz Europske unije i Zajednice država Latinske Amerike i Kariba (CELAC). "Ta dva bloka zastupaju trećinu zemalja na planetu, više od milijardu stanovnika i više od trećine svjetske proizvodnje", podsjetio je.

Premda su se ova dva regionalna bloka već bila sastala, ovo je prvi summit pod pokroviteljstvom CELAC-a, utemeljena na susretu na vrhu u Caracasu u prosincu 2011. na prijedlog venezuelskog predsjednika Huga Chaveza koji se zbog raka liječi na Kubi i neće sudjelovati u radu summita u Santiagu. Njemačka kancelarka Angela Merkel koju čileanski tisak naziva "šeficom Europe", rekla je u subotu ujutro da "veze CELAC-a i EU-a želi podići na novu razinu radi ravnopravnog strateškog udruživanja". "Dinamični razvoj čitave ove regije pokazuje nam kako se mi u EU-u moramo truditi da ne zaostajemo, moramo poboljšati našu konkurentnost i smanjiti naš dug. Ne možemo živjeti na račun budućih naraštaja", istaknula je Merkel.

Latinska Amerika i Europa održavaju "veoma intenzivne odnose, ne samo što se tiče ulaganja, i to nas razlikuje od naših azijskih partnera", dodala je Merkel nakon razgovora s čileanskim predsjednikom. Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso ocijenio je da je CELAC "važan korak u procesu regionalne integracije". Susret na vrhu će uglavnom biti posvećene investicijama, socijalnoj integraciji, borbi protiv krijumčarenja droge i pitanjima u vezi s klimatskim promjenama.

Nakon sastanka iza zatvorenih vrata upriličila će se službena večera u predsjedničkoj palači Monedi. Danas ujutro dva bloka ponovo razgovaraju  iza zatvorenih vrata a u nedjelju i u ponedjeljak zasjedat će CELAC. Čileanski predsjednik će predsjedanje CELAC-om – koji okuplja sve zemlje Amerike osim Sjedinjenih Država i Kanade – predati kubanskom predsjedniku Raulu Castru.

Komentirajte prvi

New Report

Close