Službeni kraj Korejskog rata bio bi velik korak naprijed

Autor: Poslovni dnevnik , 26. veljača 2019. u 22:00
Lider Sjeverne Koreje Kim Jong Un u utorak je doputovao u Hanoi/REUTERS

Najbolji scenarij dvodnevnih razgovora bio bi dogovor o planu denuklearizacije te davanje američkih sigurnosnih jamstava.

Američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un održat će sastanak u Hanoiju od kojeg se očekuje da bi mogao dovesti do konkretnih mjera za provedbu prilično neodređene deklaracije koju su dvojica čelnika potpisali na sastanku u Singapuru u lipnju prošle godine.

Sastanak u Singapuru, njihov prvi susret, obilježile su nejasnoće koje bi summit u Hanoiju, koji se održava danas i sutra, trebao otkloniti.

Nasmiješeni Kim
Kim Jong Un u utorak je doputovao u Hanoi gdje ga je dočekalo oduševljeno mnoštvo i drastične mjere sigurnosti. Kim Jong Un došao je iz Kine, a iskrcao se iz glasovitog oklopljenog vlaka u željezničkoj stanici u gradiću Dong Dangu, nakon prijeđenih 4000 kilometara. Kim je pozdravio mnoštvo smiješeći se, a zatim se u Mercedesu u konvoju uputio u Hanoi. Američki predsjednik zrakoplovom je doputovao u Hanoi u utorak navečer.

 

4000 km

prešao je Kim Jong Un svojim oklopljenim vlakom

Američki predsjednik u odnosima sa Sjevernom Korejom mahao je naizmjence mrkvom i batinom, hvaleći njezin gospodarski potencijal, ali i naglašavajući da će sankcije ostati na snazi sve dok Pjongjang ne učini "značajnu" gestu.

No u nedjelju je u izjavi u Bijeloj kući inzistirao na zadržavanju statusa quo u pogledu sankcija, umanjivši nade u mogući značajniji proboj u Hanoiju. "Sankcije su na snazi. Sve je kako treba. Ali imamo dobar dojam i mislim da to može donijeti nešto jako dobro. A možda i ne", rekao je. "Ne želim vršiti pritisak ni na koga. Jednostavno ne želim više testiranja. Dok nema testiranja, mi smo zadovoljni", dodao je Trump.

Suzdržavanje Pjongjanga
Sjeverna Koreja ponavlja da se više od godinu dana suzdržava od ispaljivanja balističkih projektila i provođenja nuklearnih testiranja, a omogućila je i veći broj inspekcija svojih nuklearnih postrojenja. Istodobno naglašava da je prekinula razvoj svojeg arsenala i da joj takva infrastruktura više ne treba. Sjevernokorejske vlasti ističu ključni Kimov zahtjev koji je iznio u novogodišnjem govoru, a to je da Washington mora odgovoriti jednakom mjerom.

Po mišljenju Kim Yong-hyuna sa Sveučilišta Dongguk, najbolji scenarij bi bio dogovor o akcijskom planu za denuklearizaciju. Washington bi mogao obećati sigurnosna jamstva u obliku službene deklaracije o završetku Korejskog rata. To bi bio početak normalizacije odnosa, komentira Go Myong-Hyun s Instituta Asan za političke  studije.

Komentirajte prvi

New Report

Close