Slovenskom vladom nezadovoljno 70 posto birača

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. studeni 2014. u 11:47
Thinkstock

S druge strane, raste utjecaj oporbene Udružene ljevice (ZL) koja je protiv mjera štednje i privatizacije, a koju bi u sadašnjem trenutku na izborima podržalo 8 posto birača, dvostruko više nego na izborima u srpnju.

Radom slovenske vlade nezadovoljno je 70,4 posto građana, a potpora je pala i stranci premijera Mire Cerara za koju je na srpanjskim izborima glasovalo 35 posto birača, a sada bi to napravilo samo 23 posto, pokazala je u ponedjeljak obavljena anketa koju je za ljubljanski dnevni list "Dnevnik" i televizijsku postaju POP-TV prošlog tjedna obavila agencija Ninamedia.

Stranka premijera Mire Cerara gubi potporu birača treći mjesec za redom, pa ju je pretekla i Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše, vodeća oporbena stranka u parlamentu, za koju bi u sadašnjem trenutku glasovalo 24 posto ispitanika, pokazalo je redovno mjesečno ispitivanje na karakterističnom uzorku od 700 ispitanika.

Slovenski politički analitičari takav pad potpore vladi i premijerovoj stranci tumače blokadom u vladi koja već više od mjesec dana ne uspijeva naći novog kandidata za ministra gospodarstva, ali i novim konfliktom vlade i sindikata zaposlenih u javnom sektoru kojima je vlada poručila da će pod pritiskom Europske unije morati pristati na smanjenje plaća od sedam posto, ako ne pristanu na umjereni prijedlog vlade o restrikcijama primanja u idućoj godini. Zbog toga su sindikati za početak idućeg mjeseca najavili prosvjede, s mogućnošću štrajka.

Nijedna od tri posljednje slovenske vlade nije doživjela tako brz pad popularnosti kao Cerarova, a karakteristično je da birače gube sve stranke u koalicijskoj vladi, uz Cerarovu i Socijalni demokrati (SD), te Demokratska stranka umirovljenika (DESUS), pokazalo je istraživanje.

S druge strane, raste utjecaj oporbene Udružene ljevice (ZL) koja je protiv mjera štednje i privatizacije, a koju bi u sadašnjem trenutku na izborima podržalo 8 posto birača, dvostruko više nego na izborima u srpnju.

Na čelo ljestvice najpopularnijih slovenskih političara prema istraživanju se opet nakon četiri mjeseca popeo predsjednik države Borut Pahor, nakon što su se na tom položaju zadnjih mjeseci nalazili eurozastupnica Socijalnih demokrata (SD) Tanja Fajon te ministar poljoprivrede Dejan Židan.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close