Slovenski parlament potvrdio povećanje PDV-a i smanjenje plaća

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. svibanj 2013. u 10:58
Thinkstock

Slovenski parlament prihvatio je u utorak nešto prije ponoći nakon višesatne rasprave izmjene zakona o izvršavanju proračuna za ovu i iduću godinu .

Slovenski parlament prihvatio je u utorak nešto prije ponoći nakon višesatne rasprave izmjene zakona o izvršavanju proračuna za ovu i iduću godinu te izmjene zakona o sustavu plaća u javnom sektoru, čime su regulirane proračunske uštede iz akcijskog plana vlade za stabilizaciju javnih financija o kojemu će se krajem mjeseca izjasniti Europska komisija.

Kako u srijedu prenose elektronski mediji, unatoč kritikama oporbe da se gospodarstvo ne može oporaviti podizanjem poreza, zastupnici su većinom glasova prihvatili i prijedlog vlade po kojemu će od 1. srpnja biti povećan PDV, viša stopa sa sadašnjih 20 na 22 posto, a niža stopa koja se obračunava na hranu i neke druge životne potrepštine sa sadašnjih 8,5 na 9,5 posto.

Izmjenama zakona o sustavu plaća u javnom sektoru omogućava se smanjivanje mase plaća u drugoj polovici ove godine za javni sektor te proračunska ušteda od 109 milijuna eura. To je omogućio početkom tjedna potpisani dogovor sindikata i vlade po kojemu će se plaće u tom sektoru smanjiti, ovisno od njihove visine, od 0,5 posto za najniže do 4,86 posto za najviše platne razrede, a dogovor će biti na snazi do kraja 2014. godine.

Bivši premijer Janez Janša izjavio je u utorak da su mjere koje poduzima sadašnja vlada Alenke Bratušek nedovoljne za postizanje financijske stabilnosti jer bi u državnoj administraciji i nekim javnim službama bilo potrebno smanjivanje broja zaposlenih.

Slovenski parlament nastavlja svoje zasjedanje do kraja tjedna, kada bi trebalo biti jasno hoće li uspjeti pokušaj da se postigne dvotrećinska većina za unošenje tzv. zlatnog fiskalnog pravila u ustav. Riječ je o pravilu po kojemu bi u skladu s europskim fiskalnim paktom Slovenija u roku nekoliko godina trebala osigurati ujednačenost proračunskih prihoda i rashoda, odnosno proračun bez deficita. Stranke oporbe zahtijevaju da se kao ciljna godina kada bi se to trebalo postići navede 2015. godina, čemu se protive stranke u vladajućoj koaliciji koje smatraju da je to nerealno i predlažu da ciljna godina bude 2017.

Komentirajte prvi

New Report

Close