Slovenski okružni sud osudio dvojac povezan s aferom “Patria”

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. travanj 2014. u 08:20
Foto: Thinkstock

Okružni sud u Ljubljani osudio je u ponedjeljak na zatvorske kazne slikara Juru Cekutu i umirovljenog brigadira slovenske vojske Petera Zupana zbog njihove umiješanosti u korupcijsku aferu Patria.

Okružni sud u Ljubljani osudio je u ponedjeljak na zatvorske kazne slikara Juru Cekutu i umirovljenog brigadira slovenske vojske Petera Zupana zbog njihove umiješanosti u korupcijsku aferu Patria.

Cekuta je nepravomoćno osuđen na 4 godine i 4 mjeseca zatvora, a Zupan na dvije i pol godine zatvora, a jednom i drugom dosuđena je i novčana kazna od po 30.000 eura.

Bude li kazna postala pravomoćna, Cekuti će biti oduzeto 461.000 eura, kolika je materijalna korist do koje je, prema optužnici koju je prihvatio sud, došao svojim nezakonitim posredovanjem pri ugovoru slovenske vojske s finskom tvrtkom Patria o nabavi oklopnih vozila u vrijednosti 278 milijuna eura.

Sud je u suđenju kao istinite potvrdio navode iz optužnice prema kojima je Zupan kao službenik ministarstva obrane u lipnju 2005. Cekuti još prije objave međunarodnog natječaja predao dokumente s podacima o tome kakva će oklopna vozila slovenska vojska naručiti i u kojim količinama i to iako ti materijali nisu bili javni.

Slikar Cekuta, koji se pojavljivao kao lobist i u drugim aferama vezanim uz nabavu opreme za slovensku vojsku, dokumente je za 461.000 eura provizije predao predstavniku finske Patrije Wolfgangu Riedelu, čime je ta kompanija došla u povoljniji položaj u odnosu na konkurenciju nakon što je tender objavljen.

Vrhovni državni tužitelj Andrej Ferlinc izjavio je da je zadovoljan presudom i da su Cekuta i Zupan neopravdano zaradili na račun predaje tajne dokumentacije ministarstva obrane Patriji.

Ferlinc je dodao da dokazni postupak u sudskom slučaju koji su mediji nazvali suđenjem "Patria II" za tužiteljstvo bio jednako zahtjevan kao i slučaj "Patria I" tijekom kojega se sudilo za istu korupcijsku aferu nekadašnjem premijeru Janezu Janši i suoptuženicima.

Komentirajte prvi

New Report

Close