Slovenski ministar poljoprivrede poziva na oprez pri prodaju Mercatora

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. lipanj 2013. u 15:35
Photo Tomislav Miletic/PIXSELL

Na pitanje gdje vidi potencijalnog “stabilnog vlasnika” koji bi odgovarao kriterijima koje je iznio, Židan je rekao da je u Europskoj uniji više velikih trgovačkih sustava

Slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan izjavio je u srijedu da je vrlo zabrinut mogućnošću da Mercator bude prodan novom vlasniku za kojega bi se pokazalo da nije financijski stabilan te pozvao vlasnike Mercatorovih dionica koji su u završnim pregovorima s Agrokorom da budu "oprezni".

"Mercator treba stabilnog vlasnika", rekao je Židan u telefonskom razgovoru za POP-TV, komentirajući neslužbene informacije da se dio vlasnika 53 posto dionica Mercatora, koji sudjeluju u prodajnom konzorciju, već usuglasio s uvjetima prodaje u završnim pregovorima te da će odluku o tome uskoro donijeti i Pivovarna Laško (PL), te Nova Ljubljanska banka (NLB) na koje vlada ima veći utjecaj.

"Kao ministar poljoprivrede vrlo sam zabrinut i pozivam sve vlasnike dionica Mercatora na oprez", rekao je Židan.

Dodao je da se i u ranijim pokušajima prodaje Mercatora pokazalo da kako potencijalni kupac nije imao potrebna financijska sredstva nego samo želje da preuzme slovenskog konkurenta, te da bi se to moglo dogoditi i ovaj put.

Sve je ovisno od dogovora s potencijalnim kupcem i od ugovora koji bi s njim potpisali sadašnji vlasnici, jer bi iz ugovora moralo biti jasno da kupac "ima novac i da će zaštititi radna mjesta" u Mercatoru, rekao je Židan, dodavši da Mercator u Sloveniji izravno zapošljava 12.000 ljudi, a od njega je ovisno još više zaposlenih kod dobavljača, u poljoprivredi i prehrambenoj industriji.

Na pitanje gdje vidi potencijalnog "stabilnog vlasnika" koji bi odgovarao kriterijima koje je iznio, Židan je rekao da je u Europskoj uniji više velikih trgovačkih sustava koji bi bili zainteresirani za Mercator ako bi im se takva prilika dala u transparentnom prodajnom postupku.

Potpisivanje kupoprodajnog ugovora za Mercator je "pred vratima", ali je ipak upitno i hoće li Pivovarna Laško (PL) u petak na sjednici svog nadzornog odbora dati svoju suglasnost na kupoprodajni ugovor s Agrokorom ili će, kako se špekulira, pričekati da se o tome najprije izjasni nadzorni odbor najveće slovenske banke u državnom vlasništvu, navodi u srijedu televizijska postaja POP-TV.

Slovenski tisak u srijedu je naveo da je pozicija direktora NLB-a Janka Medje oslabljena nakon što je u utorak smijenjen prijašnji nadzorni odbor te da je upitno i hoće li on ostati na svom položaju ili će država kao vlasnik tražiti da se imenuje novi predsjednik uprave. Takve špekulacije Medja u utorak nije želio komentirati, rekavši da je to stvar vlasnika, dok je njegov posao dobro vođenje banke, ali da za "NLB nije oženjen".

Komentari (5)
Pogledajte sve

Kupujmo Hrvatsko! Ampak i v Sloveniji!

Jupi!

ako sad ne prodaju Mercator Agrokoru, mercator može odmah staviti ključ u bravu…

E da, opet…..samo da ne bi nakon 2 godine cijena bila 20 eura…..


Ako ima zainteresiranih iz EU šta se nisu javili? Tip trabunja. Sve miriše da će opet stopirat prodaju a sami vode Mercator u propast.

Slazem se, ja ne kuzim sto taj lik damfa… ovo je vec valjda 10. runda prodaje, nijedan od tih europskih “partnera” nikad nije ostao, samo spekulativni fond s nikakvom ponudom. Ako sve dosada nitko osim Agrokora nije dosao do kraja, ocito ni nece. Ako ovo propadne, cini mi se da ce biti stecaj. Umjesto da se na ovo gleda kao spas, opet ce pokusati to minirati. Takoder, vlasnici dionica su u uzasnim dugovima, pa ce i oni mozda pdo vodu.

New Report

Close