Slovenski mediji: U Otočcu ‘početak kraja’ spora oko LB-a

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. veljača 2013. u 12:00
Vesna Pusić (Epa)

S rješenjem pitanja Ljubljanske banke treba požuriti jer su “političke prilike u Sloveniji neizvjesne”, navodi “Dnevnik”.

Današnji sastanak šefova diplomacija Hrvatske i Slovenije, te opunomoćenika dviju vlada za pitanje Ljubljanske banke, u Otočcu ob Krki možda će označiti "početak kraja" spora oko Ljubljanske banke, ali je vremena za dogovor o tom pitanju, s kojim Slovenija uvjetuje ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s EU, sve manje zbog krize slovenske vlade koja bi uskoro mogla završiti raspisivanjem prijevremenih izbora, ocjene su koje pred susret Vesne Pusić i Karla Erjavca, te Franceta Arhara i Zdravka Rogića iznose u srijedu slovenski mediji.

U Otočcu ob Krki će danas možda doći do "početka kraja" spora oko LB-a i njenih dugova hrvatskim štedišama koji su isplaćeni preko hrvatskog javnog duga, čime bi se Hrvatskoj "otvorio put u Europsku uniju", ističe u naslovima ljubljansko "Delo". List podsjeća na Erjavčeve izjave ovih dana da će možda biti potreban još koji susret, jedan ili dva, da bi se kompromis zaključio i potvrdio na razini vlada. Istodobno, vodeći slovenski list upozorava na "sve slabiju kondiciju" slovenskog parlamenta koji bi hrvatski pristupni ugovor, riješi li se pitanje Ljubljanske banke, morao ratificirati dvotrećinskom većinom za što je preostalo malo vremena.

"Očekujem da ćemo danas doseći okvirna rješenja, što bi stvorilo uvjete za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora", citira list slovenskog ministra Erjavca i njegova očekivanja, ali ističe da je on zadnjih dana bio vrlo rezerviran u davanju izjava zbog sve slabije "kondicije" slovenskog parlamenta. Naime, navodi list, načelno je očekivanje Erjavca da bi slovenski parlament u slučaju postizanja rješenja za Ljubljansku banku pristupni ugovor Hrvatske s EU-om trebao ratificirati početkom idućeg mjeseca. Istodobno upozorava na dimenzije slovenske političke krize u kojoj nije jasno hoće li se vlada premijera Janeza Janše održati, hoće li ju naslijediti neka nova privremena ili će uskoro morati biti raspisani prijevremeni izbori.

"Delo" istiće da bi dvotrećinsku većinu u parlamentu u ožujku moglo biti teško postići s obzirom da će vladu pri kraju ovog mjeseca napustiti ministri još dviju stranaka koje se povlače u oporbu. Prijedlog zakona o ratifikaciji daje vlada, a zakon dvotrećinskom većinom potvrđuje parlament, no ako se nastavi sadašnje osipanje vladajuće koalicije, dvotrećinsku većinu za mjesec dana u parlamentu bi mogla imati oporba, a vlada bi bila u velikoj manjini. "Delo" dodaje da će o pitanju Ljubljanske banke i mogućim rješenjima o kojima se razgovara s hrvatskom stranom u četvrtak iza zatvorenih vrata biti informiran i parlamentarni odbor za vanjsku politiku.

Ljubljanski dnevni list "Dnevnik" navodi da današnji sastanak u Otočcu ob Krki u formatu ministri vanjskih poslova – opunomoćenici za Ljubljansku banku, možda neće biti i zadnji. No, danas će se napraviti "korak naprijed" u rješavanju otvorenog pitanja Ljubljanske banke, navodi list. S rješenjem pitanja Ljubljanske banke treba požuriti jer su "političke prilike u Sloveniji neizvjesne", navodi "Dnevnik".

"Zbog scenarija po kojemu bi u Sloveniji moglo doći do prijevremenih izbora ili čak referenduma o ulasku Hrvatske u EU, što je manje vjerojatno ali nije isključeno, s rješenjem pitanja Ljubljanske banke jako se žuri. Predviđeni ulazak Hrvatske u EU je 1. srpnja ove godine, ali su i zbivanja u slovenskoj politici u vezi prihvaćanja arbitražnog podneska o granici u parlamentu pokazala da nije isključeno da bi i dogovor Erjavca s hrvatskom ministricom mogao biti neizvjestan zbog odnosa u slovenskoj unutarnjoj politici jer taj mehanizam sve više škripi", navodi ljubljanski "Dnevnik".

Komentirajte prvi

New Report

Close