Slovenski mediji: Susret u Otočcu premašio očekivanja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. veljača 2013. u 09:06
Vesna Pusić, Karl Erjavec (Foto: Željko Lukunić/PIXSELL)

Slovenski mediji navode da su i Hrvatska i Slovenija zainteresirane da se rješenje za Ljubljansku banku realizira na vrijeme.

Slovenski mediji u četvrtak u prvim reakcijama na jučerašnji sastanak šefova diplomacija i stručnjaka za Ljubljansku banku u Otočcu ob Krki navode da je on nadmašio očekivanja iako se u jednom trenutku činilo da će završiti bez rezultata.

Izjave Vesne Pusić i Karla Erjavca nakon razgovora koji su potrajali više sati da su oko pitanja Ljubljanske banke riješena sva pitanja na stručnoj razini, te da imaju rješenje koje je prihvatljivo za obje strane, ali da o njemu ne mogu javno govoriti dok ga politički ne potvrde obje vlade, dokazuje da je susret u Otočcu "nadmašio očekivanja", navodi jutros Slovenski radio. Ljubljansko "Delo" jučerašnji sastanak i izjave tumači kao znak da je rješenje za pitanje Ljubljanske banke kojim Slovenija uvjetuje ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s EU-om "vrlo blizu".

Ni slovenski ministar ni hrvatska ministrica nisu željeli govoriti o detaljima rješenja s kojima moraju najprije upoznati predsjednike svojih vlada, ali se čini da je kraj zapleta oko Ljubljanske banke "pred vratima", te da će na idućem sastanku u Hrvatskoj dogovorenom za 19. veljače Vesna Pusić i Karl Erjavec moći samo staviti "točku na i", navodi vodeći slovenski list, te dodaje da više neće biti potreban novi sastanak sa stručnjacima za pitanje Ljubljanske banke Zdravkom Rogićem i Franceom Arharom jer su oni "završili svoj posao" na čemu su im Erjavec i Pusić zahvalili.

Slovenski mediji navode da se Erjavec u jednoj od pauza jučerašnjeg dugotrajnog sastanka konzultirao i s premijerom Janezom Janšom koji će o svemu skupa danas u Bruxellesu imati prigodu razgovarati s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem. "S kakvim prijedlozima će ministri vanjskih poslova izaći pred predsjednike svojih vlada nije poznato, ali se govori da bi najbolje bilo prihvatiti poravnanje između takozvane aktive i pasive stanja Ljubljanske banke Zagreb jer je za arbitražu o Ljubljanskoj banci premalo vremena", piše "Delo". List dodaje da slovenski parlament, u slučaju da slovenska strana ne odstupi previše od svojih prvotnih zahtjeva, ne bi imao problema s dvotrećinskom potvrdom ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora.

Slovenski mediji navode da su i Hrvatska i Slovenija zainteresirane da se rješenje za Ljubljansku banku realizira na vrijeme, kako zbog interesa Hrvatske da s planiranim datumom uđe u EU, tako i zbog osjećaja da se i Slovenija našla pod određenim pritiskom da se to riješi unatoč opasnosti eskalacije političke krize i mogućnosti prijevremenih izbora.

Mariborski dnevnik "Večer" tako u naslovu svog priloga o službenom posjetu predsjednika Boruta Pahora Austriji navodi da je bio obilježen "sjenom" dilema oko Ljubljanske banke i ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora, o čemu je posvjedočilo zanimanje austrijskih novinara za to pitanje nakon Pahorova susreta s austrijskim predsjednikom Heinzom Fischerom.

Komentirajte prvi

New Report

Close