Oporavili se od krize i traže novog vlasnika: Planiraju 3,3 milijuna eura dobiti i brojna radna mjesta

Autor: Poslovni dnevnik , 12. rujan 2019. u 12:48
Foto: Getty Images

Prije godinu dana propali su pregovori o preuzimanju s njemačkim fondom Bavaria Industries Group iz Münchena.

Iskratel se polako oporavlja od krize nakon gubitak poslovanja na domaćem tržištu i nestabilne situacija na njihovim ključnim istočnim tržištima, u Rusiji, Ukrajini i Kazahstanu. Prihodi se povećavaju, a u Kranju se predviđaju mnoga nova radna mjesta.

Ali, menadžeri koji su prije 10 godina zajedno s radnicima preuzeli IT tvrtku, poznatu među ostalim po rješenjima za širokopojasne mreže, svjesni su da neće dugoročno preživjeti bez strateškog partnera. Prema informacijama portala Siol.net, angažirali su savjetničku tvrtku PricewaterhouseCoopers (PwC), koja u njihovo ime traži novog vlasnika.

Posao za 500 osoba
"Razgovarali smo s nekoliko potencijalnih strateških partnera", potvrdio je Željko Puljić, predsjednik Uprave Iskratela.  Kao najvjerojatniji novi vlasnika kompanije, koja samo u Sloveniji zapošljava više od 500 osoba, prije manje od godinu dana spominjao se fond rizičnog kapitala Bavaria Industries Group iz Münchena. Fond se specijalizirao za kupovinu industrijskih tvrtki s problemima, ali koje imaju veliki potencijal za poboljšanje poslovanja. Željko Puljić potvrdio je da su razgovarali s Nijemcima, ali dogovor nije postignut.

 

104 milijuna

eura vrijedila je prošle godine prodaja kranjske kompanije

Prema nekim informacijama, interes njemačkog fonda ohladio se nakon promjene rukovodstva. Jedan od razloga, navodi Siol.net, moglo bi biti protivljenje zaposlenika koji preko tvrtke Fintel kontroliraju vlasništvo Iskratela. Oni se boje dolaska novog vlasnika čiji je jedini cilj povećanje dobiti. Upravo da bi zaštitili svoj posao i sami odlučivali o sudbini kompanije nakon odlaska njemačkog Siemensa 2009. godine odlučili su se za otkup Iskratela. I dok je prvi čovjek tvrtke razgovarao s potencijalnim strateškim partnerima, poduzeo je i poteze za poboljšanjem ozračja među zaposlenicima. 

Novac radnicima i vlasnicima
Krajem siječnja ove godine Glavna skupština Iskratela odlučila je zaposlenima i vlasnicima isplatiti 2 mil. eura. Od toga je za dividendu otišlo 1,9 mil. eura, a 100.000 dobili su radnici.  Prodaja Grupe lani je porasla za više od 17%, na 104 mil. eura. Prodaja je bila veća na stranim tržištima i u Sloveniji. 

Osvajanje tržišta

Planiraju 3,3 mil. € dobiti
Iskratel je nedavno ušao i na medicinsko tržište proizvodnjom za dijagnostičke medicinske uređaje. Rade i na inovacijama na području virtualizacije i razvoju 5G mreže. Ove godine Iskratel planira postići najbolje rezultate posljednjih godina, a to su 109 milijuna eura od prodaje, što je gotovo 5% više u odnosu na 2018. godinu, te oko 3,3 milijuna eura neto dobiti. Ipak, to je daleko od onoga o čemu su sanjali u Kranju 2016. godine, navodi Siol.net. Tada su u strategiji do 2020. godine napisali da će udvostručiti prihod grupe na 200 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close