Slovenske tvrtke najavljuju otvaranje manje novih radnih mjesta

Autor: Poslovni dnevnik , 13. ožujak 2019. u 22:00
Građevinski radnici bili su najtraženiji u veljači/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Najviše će zapošljavati poslodavci u prometu, logistici i komunikacijama, među kojima će nove radnike trebati oko petina tvrtki.

Iako su podaci slovenskog Zavoda za zapošljavanje u veljači pokazali vrlo obećavajući početak građevinske sezone, istraživanje globalne kompanije za ljudske potencijale ManpowerGroup za tu industriju pokazuje mnogo lošiju prognozu. Na državnoj razini zapošljavanje će biti skromnije do početka ljeta nego u prethodnim mjesecima, jer je nova radna mjesta najavilo samo 15% ispitanika, pišu Finance. U istraživanju ManpowerGroupa sudjelovalo je 620 tvrtki, koje su znatno suzdržanije u predviđanjima za sljedeća tri mjeseca. 

Najviše zapošljavanja najavlju poslodavci u prometu, logistici i komunikacijama, među kojima će do ljeta nove radnike trebati oko petina poduzeća. U prerađivačkoj industriji zapošljavanje je najavilo 16% poduzeća, kao i u ugostiteljstvu, gdje je započelo mnogo optimističnije sezonsko zapošljavanje nego prije godinu dana. Što će to sve značiti za brojne radnike iz zemalja bivše Jugoslavije koji su posao planirali potražiti u Sloveniji tek će se vidjeti.

Muči ih neizvjesnost
Sezonski prilagođena neto prognoza zapošljavanja tj. razlika između udjela poslodavaca koji očekuju rast zaposlenosti i onih koji očekuju pad, iznosi 10% na državnoj razini u drugom tromjesečju ove godine, što je najmanje od kraja 2016. godine. Na nacionalnoj razini 15% tvrtki predviđa dodatno zapošljavanje, a oko 80% ne očekuje promjene. "Nakon povoljnog početka godine, slovenski poslodavci pokazuju manje samopouzdanja", kaže Nebojša Biškup, regionalni čelnik Manpowera. Među razlozima navodi neizvjesnosti, od Brexita do nepredvidivog poslovnog okruženja, kao i nedostatak odgovarajućih kadrova. Prema anketi Zavoda za zapošljavanje, građevinarstvo je u prosincu izgledalo kao pokretačka snaga zapošljavanja s rastom zaposlenosti od 7,9%.

 

15 posto

slovenskih tvrtki najavljuje nova zapošljavanja

Građevinski radnici bili su najtraženiji kadrovi u veljači. Manpower prognozira zaposlenosti za sljedeće tromjesečje od samo četiri posto, što je 20 postotnih bodova manje nego u prvom tromjesečju ove godine, dok je u odnosu na prošlu godinu smanjenje za šest postotnih bodova. Projekcije u rudarstvu i energetici nešto su lošije u odnosu na prethodnu godinu. Do ljeta će se u tim industrijama zapošljavati deset posto tvrtki.

Najveća neto predviđanja zaposlenosti za sljedeće tromjesečje su u proizvodnji, 19 posto (na godišnjoj razini niže za jedan postotni bod), transportu, logistici i komunikacijama, 18 posto (isto kao i prije godinu dana), te financijama, osiguranju i poslovnim uslugama, gdje je neto prognoza zaposlenosti 14% (jedan postotni bod više nego godinu prije). U odnosu na prošlu godinu neto projekcije zaposlenosti najvećim su dijelom porasle u poljoprivredi (za 11 postotnih bodova), a slijedi ugostiteljstvo i hoteli (za 10 postotnih bodova). 

 

70 posto

velikih tvrtki u Sloveniji ima problema s pronala­ženjem odgovara­jućih kadrova

U sljedeća tri mjeseca najviše će zapošljavati velike tvrtke s 250 ili više zaposlenih. Do ljeta će zapošljavati gotovo svaka treća velika tvrtka, što je otprilike jednako kao i prije godinu dana.  Ali, velike tvrtke također imaju najviše problema pri zapošljavanju – čak 70 posto ispitanika izjavilo je u prosincu u anketi Zavoda za zapošljavanje da se suočavaju s nedostatkom odgovarajućih kadrova. Više zaposlenost također će se biti u srednjim tvrtkama, među kojima 18% predviđa rast zaposlenosti, dok će najskromnije biti u mikro poduzećima, gdje samo 7% ispitanika predviđa zapošljavanje u sljedeća tri mjeseca.

Vodi jugozapadna regija
Prema slovenskim regijama, do ljeta će biti najviše zapošljavanje u jugozapadnoj regiji, gdje je 17% poslodavaca predvidjelo dodatna radna mjesta. Neto prognoza zaposlenosti za ovu regiju iznosi 16 posto, što je za tri postotna boda bolje nego prije godinu dana.  Nešto manje zaposlenosti očekuje se u jugozapadnoj i središnjoj regiji, gdje je desezonirana neto stopa zaposlenosti zabilježila pad za jedan postotni bod na godišnjoj razini, na 11 posto.

 

33 posto

velikih slovenskih tvrtki do ljeta će zaposliti nove radnike

Njemačka i Austrija, važni izvozni partneri za Sloveniju, u istraživanju Manpowera pokazali su prilično stabilno zapošljavanje do ljeta. U Njemačkoj sezonski prilagođena neto najava zapošljavanja iznosi devet posto, što je isto kao i prethodne godine, dok je u Austriji četiri posto, za dva postotna boda manje. Do ljeta, najviše u pogledu zaposlenosti ohrabruje njemačka proizvodnja i logistika, promet i komunikacije, dok u Austriji financijski sektor obećava najviše kada je riječ o otvaranju novih radnih mjesta. 

Na pomolu novi poslovi

Hrvati najoptimističniji u EMEA regiji
U EMEA regiji (Europa, Bliski istok, Afrika), Slovenija je, s nešto skromnijim prognozama, zajedno s Slovačkom zauzela peto mjesto na popisu. Najoptimističniji su Hrvati, gdje se neto prognoza zapošljavanja ponovno znatno poboljšala i iznosi čak 34 posto. Grčka i Rumunjska zaokružuju popis tri zemalja s naoptimističnijim poslodavcima. Mađarska je s najpesimističnijim prognozama pala na posljednje mjesto. Bila je na četvrtom mjestu u prvom tromjesečju ove godine, a neto najava zapošljavanja na godišnjoj razini pala je za 18 postotnih bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close