Slovenske lokalne radio postaje osnovale novu mrežu

Autor: Poslovni dnevnik , 22. kolovoz 2017. u 22:00
Lokalne radio postaje imaju drukčije slušatelje od nacionalnih radija/FOTOLIA

Nova mreža, osnovana oko Udruge neovisnih radijskih postaja, bit će iznimno jaka i utjecajna u istočnoj Sloveniji i u ruralnim područjima.

Dvadeset slovenskih lokalnih i regionalnih radio postaja, s ukupno više od 237.000 slušatelja dnevno i preko 560.000 tjedno, odlučilo se povezati u novu mrežu, javlja portal Siol.net. Nova mreža, osnovana oko Udruge neovisnih radijskih postaja (ZNR), bit će iznimno utjecajna u istočnoj Sloveniji, u ruralnim područjima i u manje urbanim područjima. Obraća se slušateljima do kojih uopće ne dolaze najveće komercijalne radijske postaje.  Tvrtke koje proizvode radio program povezane s novom mrežom zajedno ostvaruju više od osam milijuna eura prihoda.

Među članicama nove mreže su na području Gorenjske Radio Gorenc i Radio Sora, na području središnje Slovenije Radio Hit, Zeleni val i Univox, u Notranjskoj Radio 94 i Radio 1 TR, na Primorju Primorski val i Radio Capris, na području Celja i u Koroškoj Radio Celje, Radio Velenje i Radio Rogla, u mariborski regiji Radio Pohorje i Radio Brezje. Nova mreža po slušanosti i prihodima od oglašavanja može se nositi s dva najveća slovenska radijska igrača: Leom Oblakom, koja upravlja najvećom komercijalnom mrežom Infonet, koja uključuje Radio 1, najslušaniji radio u Sloveniji i Radio Antena, te s Martina Odlazkom, koji preko drugih osoba kontrolira radio postaje Radio Salomon, Radio Veseljak i RGL (Radio Aktual).

Kratki reklamni blokovi
Konceptualni vođa projekta nove radijske mreže i direktor Aleksander Žišt odbacuje usporedbu s Oblakom i Odlazakom.  "Svaka radio stanica je sama za sebe. Nemamo želju niti ambiciju da dobijemo takav utjecaj", rekao je Žišt za Siol.net. Cilj lokalne oglašivačke mreže je očuvanje što većeg broja lokalnih radio postaja i konkurentnosti, objašnjava Žišt. "Bolje je tako nego da jedna osoba kontrolira sve", dodao je Žišt. Radio postaje koje su dio nove mreže imaju oko 100 vlasnika, čime je, prema njegovu mišljenju, izbjegnuta prekomjerna vlasnička koncentracija.

Žišt navodi da je do povezivanja došlo jer su slovenske lokalne radijske postaje fragmentirane, što je rezultiralo gubitkom prihoda od oglašavanja na nacionalnoj razini. Tvrtka koja želi oglašavati na širem području trebala bi razgovarati s dvadeset različitih radio postaja kako bi dosegnula željenu publiku. Također, lokalne radio postaje imaju drukčije slušatelje od nacionalnih radijskih mreža.  Čak 95 posto ljudi sluša samo lokalne radio postaje. Usto, lokalni radio u pravilu ima kratke reklamne blokove, što je prednost za oglašivače da postigne veću vrijednost za svaki potrošeni euro. Kao rezultat udruživanja lokalnih postaja omogućen je lakši pristup lokalnim i drugim oglašivačima koji su dobili priliku za oglašavanje u regiji i drugdje u zemlji. Mogu odabrati gdje žele oglašavati. Mreža nude tri radio paketa.

"Ne radi se o kartelu", ističe Žišt. Neće nadomjestiti emitiranje radijskih postaja koje su povezane u udrugu. Svaka radijska postaja zadržava vlastito oglašavanje, a dobit će i mogućnost oglašavanja u lokalnom radio paketu.   Prema nekim podacima u pozadini povezivanja lokalnih radijskih postaja je bitka za frekvencije. Neke od radijskih postaja koje su dio lokalne mreže također se nadaju dobivanju povoljnih ili čak besplatnih dodatnih frekvencija. Agencija za komunikacijske mreže (AKOS) uskoro će objaviti poziv za nove radiofrekvencije.

Sve spremno za natječaj
Prema informacijama portala, Vijeće za radiodifuziju, koje je imenovano za vrijeme druge Janšine vlade, prije zamjene u travnju pripremilo je sve što je potrebno za natječaj. I Žišt je potvrdio da bi ove godine mogle biti dodijeljene nove radio frekvencije. Naravno, ako se AKOS uspije dogovoriti s novim Vijećem. Prema njegovim riječima, frekvencije s niskom snagom odašiljanja zanimljive su za one radio stanice koje bi željele konsolidirati svoju moć emitiranja. "Najzanimljivije frekvencije već su podijeljene", rekao je Žišt. 

Politički projekt?

Dobro povezani s Janšinim SDS-om
Dvojba je li povezivanje lokalnih radio postaja politički projekt pojavila se od početka. Prema podacima portala Siol.net, osobe povezane s Janšinim SDS-om igraju ključnu ulogu u povezivanju radio postaja, što se podudara s najavljenim nacionalnim i lokalnim izborima sljedeće godine. Portal tvrdi da su na raznim sastancima uime mreže sudjelovali Uroš Novak i Andrej Grims. Novak je direktor i suvlasnik radija Univox. Godine 2015. preuzeo je upravljanje novom radio postajom SDS-a, koja je zatvorena. Andrej Grims je brat zastupnika SDS-a i autor medijskog zakona Branka Grimsa.

Komentirajte prvi

New Report

Close