Cerar pisao Rusima: Financijski slom Agrokora ugrozio bi nam više od 10.000 radnih mjesta

Autor: Poslovni.hr/H , 09. lipanj 2017. u 13:34
Foto: Wolfgang Kumm/DPA/PIXSELL

Početkom lipnja slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek susreo se u Sankt Petersbrgu s predsjednikom uprave Sberbanka Hermanom Grefom, a govorilo se o događajima u Agrokoru i mogućim posljedicama za Mercator.

Slovenska vlada zadnjih je tjedana više puta komunicirala s vlastima u Rusiji upozoravajući na negativne posljedice koje bi za Sloveniju nastupile u slučaju financijskog sloma Agrokora koji je vlasnik Mercatora, piše slovenski portal Siol.net, a potvrđeno je u uredu premijera Mire Cerara.

U premijerovu kabinetu potvrdili su da je on nedavno predsjedniku ruske vlade Dmitriju Medvedevu diplomatskim kanalima poslao pismo u kojemu je predstavio situaciju Mercatora te izrazio brigu zbog stanja do kojega bi u Mercatoru moglo doći zbog mogućeg Akrokorova financijskog sloma, što bi se negativno odrazilo na slovensko gospodarstvo, piše slovenski portal. Cerar u pismu ističe da je Mercator tvrtka koja je najveći poslodavac u Sloveniji, o kojoj ovise mnogi slovenski dobavljači i poljoprivreda.

"Eventualni financijski slom Agrokora mogao bi ugroziti više od 10 tisuća radnih mjesta u Sloveniji, a takva bi situacija ozbiljno destabilizirala socijalno i ekonomsko stanje u Sloveniji", napisao je Cerar u pismu ruskom kolegi. Naveo je i da je slovenska strana spremna na traženje daljnjih rješenja "u okviru svojih nadležnosti", navodi slovenski portal koji se poziva na Cerarov kabinet.

Početkom lipnja slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek susreo se u Sankt Petersbrgu s predsjednikom uprave Sberbanka Hermanom Grefom, a govorilo se o događajima u Agrokoru i mogućim posljedicama za Mercator, navodi portal. Kako dodaje, neslužbeno se doznaje da je ruski premijer Medvjedev depešom odgovorio na poruku koju mu je u vezi s Mercatorom i Agrokorom uputio Cerar.

U Moskvi su zadnjih tjedana boravili slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec i bivši veleposlanik u Moskvi Saša Geržina koji sada vodi Udrugu rusko-slovenskog prijateljstva, pa nije isključeno da su i oni tamo upozorili na povezanost Mercatora s odlukom koju će u vezi s daljnjim kreditiranjem Agrokora donijeti dvije ruske državne banke, tvrdi slovenski portal.

Dodaje kako je primjetna razlika koju su u pristupu prema utjecaju ruske vlade na rješavanje Agrokorove krize zauzele hrvatska i slovenska vlada, jer hrvatska, kako tvrdi portal, nastoji ograničiti utjecaj ruskih kreditora na rasplet Agrokorove krize, dok slovenska vlada komunicira s Moskvom, očekujući naklonost iako među izravnim financijerima Mercatora nema ruskih banaka nego su to većinom slovenske banke.

Komentari (2)
Pogledajte sve


Slovenac ide sa Rusima saditi tikve,zanemaruje najmoćnijeg zeta Trampa.Voli Janez zguza,kad je u pitanju Ruski rulet.Mercator će dobiti natrag kad Hrvati dobiju INAu.

🙂

Slovenac ide sa Rusima saditi tikve,zanemaruje najmoćnijeg zeta Trampa.Voli Janez zguza,kad je u pitanju Ruski rulet.Mercator će dobiti natrag kad Hrvati dobiju INAu.

New Report

Close