Slovenska “loša banka” prodaje 670 milijuna eura preuzetih bankarskih tražbina

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. veljača 2015. u 14:44
Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Slovenska “loša banka” objavila je poziv investitorima da u sljedeća dva tjedna predajom neobvezujućih ponuda izraze svoj interes za otkup njenih tražbina prema slovenskim poduzećima, u ukupnom iznosu 670 milijuna eura, kojima upravlja.

Slovenska "loša banka" objavila je poziv investitorima da u sljedeća dva tjedna predajom neobvezujućih ponuda izraze svoj interes za otkup njenih tražbina prema slovenskim poduzećima, u ukupnom iznosu 670 milijuna eura, kojima upravlja.

Riječ je o bankarskim tražbinama prema 23 poduzeća, od kojih su neka u stečaju ili postupku stečaja ili prestrukturiranja, dok neke država želi prodati. Među njima je najveća tražbina banaka prema telekomunikacijskom operateru T-2 u iznosu 120 milijuna eura, ali se prodaju i tražbine prema zrakoplovnoj kompaniji Adria Airways, Pivovarni Laško (PL), Aeru Celje itd.

Prodaju se potraživanja koja banke nisu mogle naplatiti, a nastala su u vrijeme ekspanzivne kreditne politike banaka pred nastup financijske krize. Nakon toga su prebačena na posebnu državnu ustanovu, "lošu banku", u postupku sanacije bankarskog sustava.

Tražbine kojima upravlja "loša banka" trebale bi se, uz cijenu manju od nominalne, postupno prodati privatnim investitorima kako bi država vratila dio sredstava koja je uložila u sanaciju banaka.

Poslovni list "Finance" u četvrtak tvrdi da bi bilo bolje da se potraživanja prodaju po nižoj cijeni dobrim investitorima nego da se odugovlačenjem prodaje otvori prostor za "špekulativni" i "klijentelistički" kapital.

Suprotno tome, ljubljanski dnevni list "Dnevnik", smatra da bi vlada premijera Mire Cerara prodaju tražbina trebala zaustaviti jer se klima glede privatizacije u Sloveniji mijenja, a velik dio javnosti na nju ne gleda sa simpatijama, kao ni na "lošu banku" kojom upravljaju strani menadžeri s visokim plaćama.

List piše da su dokapitalizacija banaka s 5 milijardi eura proračunskih sredstava i osnivanje "loše banke" zapravo bili "prijevara stoljeća", jer banke, koje su sada pretjerano oprezne zbog ranijih iskustava, ne obnavljaju u dovoljnoj mjeri kreditnu aktivnost prema gospodarstvu, što je zapravo i bio razlog zbog kojeg ih je država sanirala.

Komentirajte prvi

New Report

Close