Slovenska “loša banka” izdala obveznice s državnim jamstvom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. listopad 2014. u 15:07
Arhivska fotografija: Dalibor Urukalović / Pixsell

Kamatna stopa na izdane obveznice, koje dospijevaju krajem 2017. godine, iznosi 1,5 posto.

Slovenska "loša banka" odnosno Društvo za upravljanje potraživanjima banaka (DUTB) objavila je danas da je izdala trogodišnje obveznice, uz jamstvo države, nominalne vrijednosti od 424,6 milijuna eura.

Takozvana loša banka ili DUTB je državna ustanova na koju se prenose loša potraživanja komercijalnih banaka u postupku njihove sanacije, a osnovana je zakonom prošle godine.

Kako je DUTB objavio na internet stranicama Ljubljanske burze, izdanim obveznicama plaćeni su loši krediti Abanke Vipa.

Kamatna stopa na izdane obveznice, koje dospijevaju krajem 2017. godine, iznosi 1,5 posto.

Abanka Vipa i DUTB prošlog su tjedna potpisali ugovor kojim je na lošu banku prenijeto 423,8 milijuna eura loših potraživanja Abanke Vipa, treće najveće slovenske banke, koja se zbog lošeg portfelja našla u teškoćama.

Uz prijenos loših potraživanja, u okviru jačanja stabilnosti Abanke je i dokapitalizacija u iznosu od 243 milijuna eura koje je država u obliku državnih obveznica uplatila početkom listopada.

Tu je banku slovenska država krajem prošle godine dokapitalizirala s 348 milijuna eura, čime je u cijelosti prešla u državno vlasništvo. Naime, u postupku restrukturiranja Abanke Vipa bez vlasničkih prava su ostali svi ostali dioničari i vlasnici subordiniranih (podređenih) vlasničkih instrumenata.

Komentirajte prvi

New Report

Close