Slovenska kriptovaluta za financiranje sportaša

Autor: Poslovni dnevnik , 16. studeni 2017. u 14:40
Malim ulagačima omogućit će se da zarade ulaganjem u sportaše i klubove/FOTOLIA

Projektom se želi ukloniti financijske prepreke koje talentiranim sportašima često sprečavaju daljnji razvoj karijere.

Globalni kripto svijet dobiva još jednu dimenziju za koji je zaslužan inovativni projekt SportyFi iz Slovenije.  SportyFi, prema vlastitim riječima, decentralizirani ekosustav za financiranje sportaša, prije svega želi ukloniti financijske prepreke koje talentiranim sportašima često sprečavaju daljnji razvoj karijere. Istovremeno, želi otvoriti vrata privatnim investitorima da uđu u 1,3 milijarde dolara "tešku" sportsku industriju, a time i demokratizirati ulaganja u sport. 

Dva stupa ekosustava
Slovenska platforma će sportašima, klubovima i sportskim organizacijama omogućiti prikupljanje sredstava na internetu na temelju kriptovalute, dok će s druge strane malim ulagačima, koji dosad nisu imali priliku ulagati u sport, omogućiti da svoja sredstva ulože u sportaše i klubove, te u slučaju njihovog sportskog uspjeha – i zarade. Ekosustav SportyFija stoji na dva stupa, objašnjavaju Finance.

 

16 milijuna

dolara želi prikupiti SportyFi u tzv. token crowdsaleu

Prvi stup predstavlja blockchain sportsku investicijsku platformu koja će djelovati kao posrednik između onih sportaša kojima su potrebna financijska sredstva i pojedinih mikro-investitora i donatora. Financijska sredstva s platforme mogu koristiti pojedini sportaši, klubovi ili druge sportske organizacije u obliku donacija ili ulaganja. Usto, SportyFi će se usmjeriti prema razvoju i financiranju sportaša s najvećim potencijalom, o čemu će voditi brigu drugi stup ekosustava u obliku fond za profesionalne sportaše. U zamjenu za početno ulaganje u odabranog sportaša investitorima će se ponudit udio u sponzorskim, marketinškim ili drugim prihodima.  Da je riječ o vro ozbiljnom poduhvatu svjedoči i to što SportyFi podržavaju velika imena slovenskog i svjetskog sporta.

Profesionalni savjetnici
Kao stručni partner projekt SportyFi je podržan od strane Košarkaškog saveza Slovenije, a među savjetnicima su Primož Brezc, Savo Milošević, Noriaki Kasai, Vasja Bajc i Špela Pretnar. Projekt su, među ostalima, podržali brazilska nogometna superzvijezda Roberto Carlos, slovenski prvak u skijaškim skokovima Peter Prevc, nogometaš Edin Džeko, Jakov Fak, Robert Kranjec i mnogi drugi. Projekt je također privukao velika imena iz svijeta kriptovaluta.

Među savjetnicima je tako Charlie Shrem, suosnivač Zaklade Bitcoin, koja nadgleda poslovanje bitcoinom. Kao profesionalni savjetnik za razvoj tehnologije Charlie Shrem je SportyFiju pomogao uspostaviti investicijski ekosustav. "Volim projekte koji koriste blockchain izvan strogo financijskog sektora – i sportska industrija zrela je za ovu vrstu revolucije", rekao je Shrem. SportyFi će prikupiti sredstva za pokretanje platforme u tzv. token crowdsaleu koji počinje 21. studenoga, a osnivači žele prikupiti 16 milijuna dolara. Izdat će vlastitu kovanicu, SPF, koja će ubrzo nakon završetka prikupljanja sredstava biti uvrštena na vodeće burze za kriptovalute. Platforme u obliku testne verzija bit će dostupna do kraja godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close