Slovenska čeličana Sij traži izuzeće od Trumpovih carina

Autor: Poslovni dnevnik , 04. lipanj 2018. u 22:00
Na inozemnim tržištima Sij ostvaruje 85 posto prihoda od prodaje/FOTOLIA

Svjetska proizvodnja čelika u prva četiri mjeseca ove godine veća je za 4%, u EU za 2%, a u Sloveniji za 14,3%.

Proizvodnja i potrošnja čelika u ovoj godini rast će i doći do nove rekordne razine, ali europske i slovenske čeličane sada više od konjunkture brinu carine koje je SAD u lipnju uvela Europskoj uniji. To će izravno utjecati uglavnom na kompaniju Sij (u ruskom vlasništvu), ali i u Štore Steelu boje se neizravnih utjecaja, piše Delo.

 

9 posto

prihoda od prodaje ostvaruje Sij u SAD-u

Stabilne cijene
Svjetska proizvodnja čelika, prema podacima iz Svjetskog saveza čelika, u prva četiri mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine veća je za četiri posto, u Europskoj uniji za dva posto, a u Sloveniji za čak 14,3 posto. Te pozitivne pomake osjetile su dvije najveće čeličane u Sloveniji, objašnjava Delo. Tibor Šimonka, član uprave Sija, objašnjava da je metalurška djelatnost u prvom tromjesečju ostvarila 213,3 milijuna eura prihoda od prodaje, što je za 8 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, a proizvedeno je 8,2 posto više čelika.

To je uglavnom zbog ulaganja za koje je grupa tijekom posljednjih deset godina izdvojila gotovo 600 milijuna eura. "Grupa je također zadržala visoki i stabilan udio izvoza – na stranim tržištima u prvom tromjesečju, jer smo na inozemnim tržištima ostvarili gotovo 85 posto ukupnih prihoda od prodaje", dodaje on. Prognoze za ovu godinu, navodi Šimonka, ukazujući na nastavak gospodarskog rasta i rasta u ključnim segmentima na glavnim tržištima Sija.

"Očekujemo daljnji rast potražnje i relativno stabilne cijene alatnih čelika, više nestabilnosti u vezi s povećanjem cijena sirovine očekuje se samo kod nehrđajućeg čelika", rekao je Šimonka Poslovanjem su zadovoljni i u Štore Steelu, gdje primjećuju da je potražnja i dalje u skladu s rastom gospodarstva. "Ako ne bude većih šokova, očekujemo sličan poslovni rezultat kao prošle godine", kažu.

 

8,2 posto

više čelika u prvom tromjesečju proizveo je Sij

Traže slovenske proizvode
Zadovoljstvo slovenskih čeličana kvari američko uvođenje 25-postotnih carina na čelik, što je posebno loša vijest za Sij. Američko tržište je i dalje jedan od glavnih izvoznih tržišta za grupu Sij jer je tamo prošle godine ostvarila 67,8 milijuna eura, ili 9 posto prihoda od prodaje. U SAD-u su prisutni širokim spektrom proizvoda kao što su alatni čelici, posebni čelici i nehrđajući čelik. "Lani u SAD-u porasla je potražnja za svim našim proizvodim", objašnjava Šimonka.

"I dalje ćemo težiti za izuzećem od carina nekih vrsta čelika grupe Sij. Aktivnosti su započete u ožujku, putem svojih podružnica u SAD-u tražimo izuzeće za tipove čelika za koje znamo da se ne proizvede u SAD-u ili se proizvede u ograničenim količinama ili nisu dovoljno kvalitetni". kaže Šimonka, dodajući da EU kao strateški partner SAD-a na više područja ne bi trebao biti obuhvaćen carinama na čelik. 

Komentirajte prvi

New Report

Close