Slovenija želi spasiti GEN-I od stranaca

Autor: Poslovni dnevnik , 21. veljača 2016. u 22:00
Stranci će biti isključeni iz utrke za vlasništvo nad 50% GEN-I-ja/Fotolia

Pojedini energetičari tvrde da Elektro Ljubljana, koja je 80% u vlasništvu države, nema dovoljno sluha za kupce iz inozemstva.

Povezivanje slovenskih dobavljača električne energije, kompanije GEN-I i ljubljanske Elektro energije ima u pozadini dodatnu dimenziju, ali čini se da je u prvom planu borba za kontrolu nad "low cost" trgovcem strujom, tvrtkom GEN-I, koji je prisutan i na tržištima u regiji, pa i u Hrvatskoj. Kakav plan su smislili Robert Golob (GEN-I) i Andrej Ribič (Elektro Ljubljana), hoće li stvarno kupiti jedan drugoga, pita se slovenski list Finance. Odgonetka tog tajnog plana je, navodi list, u tome je da će jedna tvrtka kupiti drugu, da bi ta onda dobivenim novcem kupila onu prvu.

Odobreno spajanje
Naime, Elektro energija, tvrtka kompanije Elektro Ljubljana i trgovac električnom energijom GEN-I najavili su prošle godine da će se spojiti, ili da će GEN-I ući u vlasništvo Elektro energije koja opskrbljuje oko 200 tisuća potrošača električnom energijom. Spajanje je odobreno od strane regulatora tržišnog natjecanja. Međutim, pojedini energetski stručnjaci nisu oduševljeni tim planom. Prema njihovom mišljenju, to spajanje nije dobro jer je riječ o domaćim kompanijama, čemu dodaju da Elektro Ljubljana, koja je 80 posto u vlasništvu države, nije imala dovoljno sluha za druge moguće kupce, iako iako je mogla dobiti višu cijenu.

 

23posto

maloprodajnog tržišta strujom u Sloveniji drži GEN-I

U cijelom tom poslu, očito postoji još jedna važna stavka, naime, vlasništvo na opskrbljivačem električnom energijom, tvrtkom GEN-I. Kompanija je sada u 50-postotnom vlasništvu državne tvrtke GEN Energija koja upravlja nuklearnom elektranom Krško, a 50 posto vlasništva ima Petrol. Ta je kompanija nedavno odlučio prodati svoj udjel, vjerojatno zbog toga što nije imala nikakav utjecaj na odluke koje su se donosile u GEN-I-ju, navodi list. Za Petrolov udjele, prema neslužbenim informacijama, postoji zanimanje, pogotovo među igračima iz inozemstva koji dolaze na slovensko tržištu električne energije, prije svega njemački RWE i Hrvatska elektroprivreda (HEP).

Stoga bi, kako navode Finance, Elektro Ljubljana GEN-I-ju prodala udio u svojoj tvrtki Elektro energija, da bi potom Elektro Ljubljana, navodno s konzorcijem slovenskih tvrtki, od Petrola kupila 50 posto dionica GEN-I-ja. Kada su Andrej Ribič, čelnik Elektro Ljubljane i Robert Golob, šef GEN-I-ja krajem listopada službeno najavili spajanje kompanija GEN-I i Elektro energija, nije spomenut ulazak Elektro Ljubljane u vlasništvo GEN-I-ja.

Kontrola 40 posto tržišta
Međutim, obojica su takve planove potvrdili Financama. "Doista, riječ se o ulasku u GEN-I, ali ne samostalno, nego u konzorciju", rekao je Andrej Ribič, ali nije želio navesti članove tog konzorcija. Jednako, Golob kaže da to nije objava rata mogućim stranim kupcima, koji se potencijalno mogu natjecati za udio u GEN-I-ju. Golobu bi, prema mišljenju sugovornika Financa, najviše odgovarao takav "prijateljski" vlasnik, jer je u Sloveniji poznato kako je on u vrlo dobrim odnosima s drugim vlasnikom GEN-I-ja, državnom kompanijom GEN Energija. Iako Golob i Ribič tvrde da su razgovori o spajanju dvije energetske tvrtke u završnoj fazi, kažu i da procjena vrijednosti Elektro energije još nije završena, a ne zna se niti kako će GEN-I platiti za ulazak u vlasništvo te kompanije.

Nije poznato niti koliko bi vlasnika Elektro energije, Elektro Ljubljanu, stajao ulazak u GEN-I. U bilanci Petrola njihova polovica GEN-I-a vrijedi od 45,1 milijuna eura. Naravno, ništa od svega neće biti moguće ako se ne dobije pozitivno mišljenje Nadzornog odbora Elektro Ljubljane i Slovenskog državnog holdinga, koji spajanje Elektro energije i GEN-I-ja zasad ne želi komentirati. GEN-I i Elektro energija donedavno su, po tržišnom udjelu, bila dva najveća slovenska trgovca električnom energijom.

Ipak, na drugo mjestu po tržišnom udjelu popela se udružena tvrtka Elektro Gorenjske i Elektro Celja. Prema podacima Ministarstva za infrastrukturu, GEN-I je krajem prošle godine dominirao na tržištu s udjelom od 23 posto, a Elektro energija je imala 18,2 posto maloprodajnog tržišta električne energije. Ako im uspije spajanje, za što kako se čini nema ozbiljnijih  prepreka imat će zajedno pod nadzorom više od 40 posto maloprodajnog tržišta električne energije u Sloveniji. 

Kome će prodati Petrol?

HEP se spominjao kao ozbiljan kandidat 
Među najozbiljnijim kandidatima za preuzimanje Petrolovog udjela u GEN-I-ju u rujnu prošle godine spominjao se HEP. Tada je to bilo u skladu s najavama kako će se HEP širiti u regiji. Kako se navodilo, pravo prvokupa za udjel Petrola ima GEN Energija, ali se tvrdilo da Petrol to lako može izbjeći. Udio u GEN-I-ju kontrolira putem IGES-a, pa ako u Petrolu odluče na prodaju, pravo prvokupa neće se uzeti u obzir, tvrdilo se. Prema neslužbenim informacijama koje su se tada spominjale, za pedeset posto tvrtke GEN-I Petrolu se nudilo oko dvadeset milijuna eura, manje od polovine procijenjene vrijednosti tog udjela. GEN-I je 2014. godine ostvario 1,3 milijarde eura prihoda i 5,2 milijuna eura dobiti.

Komentari (1)
Pogledajte sve

HEP bi bio zanimljivi igrač na tržištu, ne smao Slovenije …već i Hrvatske! 😉

New Report

Close