Slovenija zakonski pooštrava kockanje

Autor: Darko Bičak , 25. rujan 2013. u 22:00
Vlasnici kasina strahuju da će ih uništiti nova regulativa/FOTOLIA

Internetski operateri u susjednoj zemlji će morati onemogućiti pristup svim ilegalnim kockarnicama i kladionicama.

U Sloveniji se priprema novi Zakon o igrama na sreću koji će biti mnogo restriktivniji prema privatnim tvrtkma koja se bave klađenjem ili priređivanjem igara na sreću. Kako prenose slovenski mediji, država želi igre na sreću staviti pod veću kontrolu zbog učestalih zloporaba. 

Koncesije na pet godina
Pogođene bi posebno mogle biti kockarnice i kasina kojima će se koncesije izdavati na razdoblje od svega pet godina. Za produženje će se biti nužno prijaviti ponovno na natječaj. No, zakonski prijedlog predviđa da će o izuzeću izlaska na natječaj, i mogućem produženju koncesije bez natječaja, moći odlučiti ministar financija. Kako piše slovenski poslovni dnevnik Finance, vlasnici kasina se boje da će ovakva regulativa unazaditi njihovu djelatnost. Naime, tko će ulagati značajna kapitalna sredstva u kasino s rokom povrata kapitala od 7-10 godina, ako nije siguran da će nakon razdoblja od pet godina uopće imati koncesiju za rad, pitaju se vlasnici kockarnica. Poduzetnici iz tog sektora upozoravaju da je porezna presija na igre na sreću u Sloveniji veća nego u susjednim zemljama – Mađarskoj, Austriji i Hrvatskoj.Iz tvrtke Hit u Novoj Gorici, u kojoj kažu da su najvća tvrtka za kockanje u Europi, procjenjuju da će morati plaćati mnogo veći porez. Slovenski mediji, pozivajući se na izvore u tamošnjem Ministarstvu financija, navode da će nova zakonska regulativa predviđati ukupno 30 raznih koncesija na igre na sreću.

Zbog usklađivanja s zakonodoavstvom EU-a, iako je Slovenija već devet godina punopravna članica, ukida se oganičenje vlasničkog udjela u temeljnom kapitalu tvrtke za priređivanje igara na sreću. No, i dalje će za stjecanje više od 10, a nakon toga i više od 50 posto udjela u temeljnom kapitalu, biti potrebna suglasnost ministarstva financija. Novost je da se uvodi i nova koncesija za zabavne centre s igrama na sreću (gaming zabavni centar). To znači da će dioničari takvih centara morati ispunjavati dodatne uvjete u odnosu na suvlasnike klasičnih zabavnih sadržaja.Dio dobiti ostvarene od igara za sreću morati će se uplaćivati neprofitnim organizacijama koje se bave edukacijom javnosti o odgovornom kockanju te prevencijom ili liječenjem ovisnosti o kockanju. Ima novosti i u onlne kockanju te će internet operateri od sada morati blokirati ilegalne pružatelje usluga – one koji nemaju koncesiju za rad prema slovenskim zakonima. Uvest će se i kontrola platnog prometa te će biti zabranjene financijske transakcije koje su na ikoji način povezane s ilegalnim igrama na sreću. 

Kladomati u kafićima
Novi zakonska regulativa na temu se priprema i u Hrvatskoj, najviše promjena će biti u definiciji loto igara i mogućnosti postavljana aparata za klađenje. Naime, privatnim kladionicama se želi ograničiti klađenje na loto brojeve te postavljanje kladomata u kafićima. Iz hrvatske Udruge kladioničara su optužili državu da na ovaj način protežira javno poduzeće Hrvatsku lutriju.

Komentirajte prvi

New Report

Close