Slovenija u 2013. uprihodila 300 milijuna eura od cestarina

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. siječanj 2014. u 14:34
Thinkstock

Slovenska agencija za autoceste (DARS) naplatila je u 2013. godini oko 300 milijuna eura cestarina.

Slovenska agencija za autoceste (DARS) naplatila je u 2013. godini oko 300 milijuna eura cestarina, po podacima objavljenim u ponedjeljak.

Od toga je 165 milijuna na naplatnim kućicama naplaćeno teretnim vozilima, a ostatak je prihod od prodaje vinjeta za osobne automobile. Za 2014. godinu cijena godišnjih vinjeta povećana je na 110 eura, a povećane su i cestarine za teretni promet, dok cijena tzv. tranzitnih vinjeta koje većinom koriste stranci ostaje ista, pa se ove godine računa na prihod od cestarina u visini 323 milijuna eura.

Više se računa i na promet tzv. kombi vozila za koje nova cijena godišnje vinjete iznosi 220 eura, a viši prihodi planirani su i od prometa ekološki zaostalijih teretnih vozila za koje su cestarine više.

U DARS-u tvrde da ove godine neće imati probleme s likvidnošću unatoč dospjelom dijelu duga koji bez kamata iznosi 2,76 milijardi eura i pregovaraju o restrukturiranju kreditnih obveza. Budući da Europska komisija prihod od prodaje vinjeta za autoceste, za razliku od klasične cestarine za teretna vozila, tretira kao pristojbu, a ne komercijalni prihod, Slovenija politikom cijena nastoji da se održi omjer pri kojemu više od polovice ukupnog prihoda od cestarina čini "klasična" cestarina po prevezenim kilometrima za teretni promet.

U suprotnom bi naime Europska komisija dug DARS-a za koji jamči država i formalno tretirala kao dug države, čime bi se povećao njegov udio u BDP-u, navode slovenski mediji. Odobravanjemn viših cijena cestarina država je za sada spriječila probleme DARS-a s likvidnošću, ali se u idućim godinama razmišlja i o soluciji po kojoj bi se slovenske autoceste dale u višegodišnje upravljanje stranom koncesionaru, navodi u ponedjeljak ljubljansko "Delo".

Komentirajte prvi

New Report

Close