Slovenija prva u Europi po blockchainu

Autor: Poslovni dnevnik , 28. studeni 2017. u 14:55
Trenutno u Sloveniji djeluje između 30 i 50 blockchain tvrtki što daje visok prosjek prema broju stanovnika/FOTOLIA

U strategiji razvoja Slovenije kao informacijskog društva naglasak je na tehnološkom aspektu u sprečavanju pranja novca, ali također sadrži i opću definiciju pojma kriptovalute.

U Sloveniji trenutno djeluje između 30 i 50 kompanija koje razvijaju blockchain tehnologiju.Ako ih je 30 to znači da ih je 14,5 na milijun stanovnika što je najviše u Europi, piše Dnevnik.

To se, među ostalim, može zahvaliti i regulativi jer je pravni status tehnologije blockchain i kriptovaluta u Sloveniji potpuno uređen, za razliku od mnogih europskih država. Slovenski premijer Miro Cerar nedavno je izjavio kako vlada želi Sloveniju pozicionirati kao najprepoznatljiviju blockchain destinaciju u EU.

Ministarstvo javne uprave, u suradnji sa Slovenskom digitalnom koalicijom, već je stvorilo Blockchain Think Tank koji povezuje sve zainteresirane strane na tom području. U strategiji razvoja Slovenije kao informacijskog društva naglasak je na tehnološkom aspektu u sprečavanju pranja novca, ali također sadrži i opću definiciju pojma kriptovalute. Osim toga, burze za trgovanje kriptovalutom priznaju se kao financijske institucije. Strategija također predviđa uspostavu inicijative Blockchain Slovenia i poziva sve zainteresirane da se pridruže.

Najpoznatije slovenske blockchain tvrtke su Bitnik, Iconomi, Cofound.it, Bitstamp i SunContract.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Prvi su po svemu…..oni su najpriviji, i najbolji u svemu…Oni su prvi ljudi na Zemlji.I oni će prvi
odputovati na prvu pripremljennu planetu u Svemiru…Tamo će nas prvi dočekati i prvi spičiti zastavu
teritorija …

Stvar je u tome što zapravo nema pravog odgovora na bilo kakvo pitanje o kriptovalutama. Cijena Bitcoina ovisi samo o tome koliko netko želi platiti. Da je trend ulaganja u kriptovalute in, to je. Ne možeš mi reći da nije. U svakom slučaju sugeriram ulaganje kroz investicijske fondove na duži period jer je tu minimalni rizik. Kriptovalute su iznimno volatilne i nepredvidive. Čista špekulacija. Bitcoin može u budućnosti doći na 400000 $, 500000$, milijun dolara, tko zna, a isto tako može u jednom momentu puknit i izgubit 95% vrijednosti u trenutku, kao što mu se događalo već.

Ajd Vanja ne pi*di i ne prodaj muda pod bubrege. Kriptovalute su sljedeće subprime mortgages, cisti bubble i “nešto big thing”. Tehnologija iza tog j pe strava ali već tih valuta ima ko gnoja…

Sad znate -tko je od najbogatijih Slovenaca izumio strategiju / definicije/..programe, promidžbu,
a s obzirom na ulogu VlADE Slovenije, bilo bi poželjno- i da njima u čast, podese nazive i imena..

MOgu li ja saznati od Slovenaca.. KAKO GLASI OPĆA DEFINICIJA KRIPTOVALUTE po slovenskom ???

New Report

Close