Slovenija pozitivna na inicijativu o zajedničkim veleposlanstvima

Photo: Anto Magzan/PIXSELL Photo: Anto Magzan/PIXSELL

Veleposlanik Slovenije u Berogradu Franci But izjavio je da se ne bi radilo o zajedničkim diplomatsko-konzularnim predstavništvima nego o zajedničkim lokacijama s odvojenim veleposlanstvima.

Slovenija službeno nije dobila inicijativu Srbije o osnivanju zajedničkih veleposlanstava za države u regiji, objavila je u nedjelju Slovenska televizija.

Riječ je i izjavi srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivana Mrkića da bi takva veleposlanstva doprinijela smanjenju troškova, te da Srbija to rješenje nudi svim državama u regiji, o čemu je slovenskoj vladi javni upit uputila i oporbena Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše.

Veleposlanik Slovenije u Beogradu Franci But izjavio je za Slovensku televiziju da se ne bi radilo o zajedničkim diplomatsko-konzularnim predstavništvima nego o zajedničkim lokacijama s odvojenim veleposlanstvima i da u načelu svaka država može imati takva veleposlanstva.

But je izjavio da bi takvo rješenje moglo biti zanimljivo u sklopu sukcesije jer postoje rezidencije i veleposlanstva bivše SFRJ u Africi i na nekim drugim područjima koja još nisu podijeljena među zemljama sljednicama, pa bi se u "zajedničkim" prostorima za veleposlanstva moglo naći rješenje za problem što te zgrade još nisu podijeljene.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!