Slovenija pozitivna na inicijativu o zajedničkim veleposlanstvima

Photo: Anto Magzan/PIXSELL Photo: Anto Magzan/PIXSELL

Veleposlanik Slovenije u Berogradu Franci But izjavio je da se ne bi radilo o zajedničkim diplomatsko-konzularnim predstavništvima nego o zajedničkim lokacijama s odvojenim veleposlanstvima.

Slovenija službeno nije dobila inicijativu Srbije o osnivanju zajedničkih veleposlanstava za države u regiji, objavila je u nedjelju Slovenska televizija.

Riječ je i izjavi srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivana Mrkića da bi takva veleposlanstva doprinijela smanjenju troškova, te da Srbija to rješenje nudi svim državama u regiji, o čemu je slovenskoj vladi javni upit uputila i oporbena Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše.

Veleposlanik Slovenije u Beogradu Franci But izjavio je za Slovensku televiziju da se ne bi radilo o zajedničkim diplomatsko-konzularnim predstavništvima nego o zajedničkim lokacijama s odvojenim veleposlanstvima i da u načelu svaka država može imati takva veleposlanstva.

But je izjavio da bi takvo rješenje moglo biti zanimljivo u sklopu sukcesije jer postoje rezidencije i veleposlanstva bivše SFRJ u Africi i na nekim drugim područjima koja još nisu podijeljena među zemljama sljednicama, pa bi se u "zajedničkim" prostorima za veleposlanstva moglo naći rješenje za problem što te zgrade još nisu podijeljene.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve