Slovenija ograničava dopunski rad, uz obvezno plaćanje mirovinskog i socijalnog

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. studeni 2014. u 13:59
Thinkstock

Godišnje će tim poslovima smjeti zaraditi najviše 6.000 eura, umjesto dosadašnjih 9.150 eura.

Svi oni koji se u Sloveniji bave dopunskim radom, poput čuvanja djece, pomoći u kućanskim poslovima, izrade suvenira ili branja i prodaje šumskih plodova i ljekovitog bilja morat će od 1. siječnja iduće godine plaćati za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, što do sada nisu morali, a godišnje će tim poslovima smjeti zaraditi najviše 6.000 eura, umjesto dosadašnjih 9.150 eura.

Riječ je o novom pravilniku koji je slovenska vlada izdala kako bi zakon o sprječavanju rada na crno, koji stupa na snagu s početkom sljedeće godine, bio operativan. Dopunski rad u Sloveniji ima prijavljeno nešto više od 9.000 ljudi, ali se računa da je mnogo više neprijavljenih.

Svi oni koji se dopunskim radom bave, bez obzira na svoj status, ubuduće će za svaki takav posao morati državnoj agenciji za javne podatke (AJPES) platiti 9 eura za posebnu uputnicu, odnosno "vaučer", od čega će 7 eura ići za mirovinsko, a 2 eura za zdravstveno osiguranje. Svaki izdani "vaučer" evidentirat će se kao jedan dan mirovinskog staža. Realizacijom ovog načina suzbijanja rada na crno Cerarova vlada ispunjava obećanje biračima da će ilegalni rad, za koji se ne plaćaju doprinosi, biti u fokusu njenog interesa.

Smanjeni su i iznosi mogućih zarada onih koji se bave dopunskim radom. Oni do sada godišnje nisu smjeli ostvariti zaradu koja je prelazila 12 mjesečnih minimalnih plaća u državi, odnosno oko 9.150 eura. Po novom zakonu i pravilniku, godišnje od dopunskog rada smiju zaraditi 6 prosječnih mjesečnih plaća, što je oko 6.000 eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close