Slovenija od BiH traži odštetu od 750 mil. eura

Autor: Poslovni dnevnik , 20. kolovoz 2014. u 22:00
Slovenci su prije rata uložili u gradnju termoelektrane Ugljevik koja posluje u sastavu Elektroprivrede RS

TE Ugljevik u RS bila je dužna isporučivati struju.

Kompanija Elektrogospodarstvo Slovenije, kao pravni nasljednik Elektroprivrede Slovenije, pokrenula je arbitražni postupak protiv BiH u Međunarodnom centru za rješavanje sporova (ICSID) u Washingtonu nakon što su njezine tužbe pred sudovima u BiH odbijene.

Slovenci traže odštetu od BiH u ukupnom iznosu od 750 milijuna eura, a u njega su uračunate i kamate od 35 milijuna eura, zbog Termoelektrane Ugljevik koja posluje u sastavu Elektroprivrede Republike Srpske. Naime, Slovenija je prije rata investirala jednu, a BiH dvije trećine novca u izgradnju Termoelektrane Ugljevik koja je počela s radom 1985. godine. Termoelektrana je bila dužna Sloveniji redovito isporučivati proizvedenu električnu energiju u skladu s visinom uloženih sredstava u njezinu izgradnju.

Tako je i bilo sve do 1992. godine kada je isporuka prekinuta zbog rata u BiH. Prije 13 godina BiH i Slovenija potpisale su sporazum o zaštiti investicija, a 2007. Slovenci su se službeno obratili vladi Republike Srpske i Elektroprivredi Republike Srpske i ponudili dogovor o rješavanju međusobnih odnosa, ali nije bilo odgovora. Tužbu Elektrogospodarstva Slovenije odbacili su gospodarski sudovi u Bijeljini i u Banja Luci. 

Komentirajte prvi

New Report

Close