Slovenija od BiH traži 1,5 mlrd. eura za neisporučenu struju

Autor: Poslovni dnevnik , 12. studeni 2015. u 22:00
Gradnja termoelektrane Ugljevik završena je 1985. godine

Prema ugovoru koji su 1981. potpisale Slovenija i BiH, slovensko Elektrogospodarstvo ima pravo na trećinu struje iz Ugljevika.

U Haagu je počela arbitraža između Rudnika i termoelektrane (RiTE) Ugljevik i slovenskog Elektrogospodarstva – razvoj in inžiniring Maribor kojom Slovenci traže od BiH odštetu u iznosu od gotovo tri milijarde maraka s kamatama (oko 12 mlrd. kuna ili 1,5 mlrd. eura) zbog prijeratnih ulaganja u izgradnju termoelektrane.

Na prvom ročištu BiH strana je uložila prigovore na tužbu koji se odnose na odsustvo odgovornosti po sporazumu o pitanju sukcesije, te po pitanju privatizacije, pišu Nezavisne novine. 

 

150tisuća

eura troškovi su arbitraže u ovoj godini

Prebacivanje loptice
Prema ugovoru koji su 1981. potpisale Slovenija i BiH, slovensko elektrogospodarstvo ima pravo na trećinu struje iz Ugljevika temeljem svojih ulaganja u trećinu troškova izgradnje tog energetskog objekta koji je izgrađen 1985. godine. Isporuke trećine ukupne struje iz Ugljevika Sloveniji prekinute su 1991. godine, najprije zbog prekinutih dalekovoda i uništene trafostanice u Slavoniji, a onda i rata u BiH i nikad nisu obnovljene. Naime, nakon prijašnjih neuspješnih pokušaja da se s BiH dogovori o isporukama struje ili povratu uloženih sredstava, Slovenija se obratila tužbom na Međunarodni centar za rješavanje investicijskih sporova pri Svjetskoj banci u Washingtonu, koji je onda dogovorio arbitražu dviju strana.

Prvo pripremno ročište održano je iako BiH, kao sudionik arbitraže, nije uplatila 150.000 dolara za troškove postupka u ovoj godini, pa je to morala uraditi Slovenija, kao strana koja je podnijela tužbu. Savjet ministara BiH nije odobrio isplatu tih sredstava, iako je tužena strana u ovom sporu BiH, te su na taj način institucije BiH prebacile lopticu odgovornosti na Republiku Srpsku gdje se i nalazi RiTE Ugljevik. "BiH je uložila prigovore i podnijela zahtjev za odvajanje pripremnog i glavnog postupka, odnosno odluke o prigovorima i raspravu o meritumu spora", rekao je Mlađan Mandić, zamjenik pravobranitelja BiH. Prema njegovim riječima, Tribunal je odlučio da je još rano za odluku.

Odgođeno odvajanje postupka 
"Naveli su da se sa sigurnošću ne može tvrditi da bi odvajanje postupka značilo učinkovitost postupka, a da zahtjevi za arbitražom ne pružaju dovoljno informacija da bi se moglo odlučivati o tim prigovorima, pa je na zastupnicima BiH da podnesu još dokaza", rekao je Mandić.  Slovenska i BiH strana ranije su se dogovorile u vezi s izborom trećeg arbitra u ovom postupku, Christophera Greenwooda iz Velike Britanije, koji će ujedno biti i predsjedavajući arbitražnog vijeća. Za arbitra u ime BiH predložena je Maja Stanivuković, profesor iz Srbije, a sa slovenske strane Jan Paulson, iz SAD. Očekuje se da će proces potrajati najmanje godinu dana. 

Komentirajte prvi

New Report

Close