Slovenija ne treba pomoć ESM-a, probleme želi riješiti sama

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. listopad 2012. u 08:45
Janez Šušteršič / EPA

“Slovenija za sada ne razmišlja o korištenju ESM-a, računamo da ćemo probleme riješiti sami”, rekao je slovenski ministar financija Janez Šušteršič.

Slovenski ministar financija Janez Šušteršič izjavio je u ponedjeljak u Luxembourgu da računa kako njegovoj zemlji neće biti potrebna pomoć Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM) jer će svoje probleme riješiti sama, javljaju slovenski mediji. "Slovenija za sada ne razmišlja o korištenju ESM-a, računamo da ćemo probleme riješiti sami", rekao je Šušteršič. Dodao je da su pozitivne prve reakcije MMF-a, Europske središnje banke i Europske komisije na plan slovenske vlade za sanaciju bankarskog sustava i provedbu strukturnih reformi.

Na sastanku guvernera središnjih banaka i ministara financija eurozone čija je članica i Slovenija bilo je riječi o početku djelovanja ESM fonda koji će imati 700 milijardi eura kapitala i kreditni potencijal do 500 milijardi eura, a trebao bi biti glavni instrument za održavanje stabilnosti zajedničke valute i izvor za pomoć onim zemljama eurozone koje dođu u fiskalne i financijske teškoće.
Iako se špekulira da bi i Slovenija mogla tražiti pomoć fonda, Šušteršić je rekao da se o tome za sada ne razmišlja, te da je slovenska vlada spremna napraviti sve da izbjegne traženje takve pomoći.
Austrijska ministrica financija Maria Fekter spomenula je na rubu sastanka i Sloveniju, rekavši da bi ESM odmah mogao pomoći Cipru ako to bude zatraženo, te da i Slovenija "ima teškoće" zbog kojih bi mogla doći u istu situaciju.

Šušteršič je međutim ustvrdio da u Sloveniji postoje procjene kako će ona sama moći financirati sanaciju i dokapitalizaciju bankarskog sustava i bez pomoći ESM-a, ako joj uspije samoj provesti sanaciju banaka, smanjenje proračunskog deficita i reforme, što bi joj omogućilo ponovni pristup međunarodnom financijskom tržištu po prihvatljivim kamatnim stopama.

Komentirajte prvi

New Report

Close