Slovenija: Loša banka objavila popis loših kredita

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. travanj 2014. u 13:15
Thinkstock

Slovenska “loša banka”, financijska ustanova u koju su prebačeni loši krediti slovenskih banaka, objavila je cjelovit popis poduzeća i njihovih rizičnih potraživanja zbog kojih je slovenski bankarski sustav došao u krizu zbog čega ga je potrebno sanirati.

Slovenska "loša banka", financijska ustanova u koju su prebačeni loši krediti slovenskih banaka, objavila je cjelovit popis poduzeća i njihovih rizičnih potraživanja zbog kojih je slovenski bankarski sustav došao u krizu zbog čega ga je potrebno sanirati.

Najveći loši krediti na popisu pripadaju propalim financijskim holdinzima, građevinskim poduzećima koja su završila u stečaju te tvrtkama menadžera koji su ulazili u otkup dionica poduzeća kojima su bili na čelu.

Samo u Novoj Ljubljanskoj banci (NLB), najvećoj banci koja je u državnom vlasništvu, zabilježeni su loši krediti od preko 2 milijarde eura. Od toga se 195 milijuna eura odnosi na posljedice stečajeva dvaju financijskih holdinga, Zvona 1 i Zvona 2, koje je osnovala mariborska nadbiskupija, dok je 140 milijuna eura loših kredita naslijeđeno od propalog građevinskog poduzeća Vegrad.

Na "lošu banku" je prebačeno i 95 milijuna nenaplativih kredita što ih je NLB dala telekomunikacijskom operateru T-2 te 75 milijuna kredita danih građevinskom poduzeću GPG iz Grosuplja. Slijede brojni krediti dani za tzv. "tajkunsku" privatizaciju. Ukupno je u NLB-u nastalo za 2,3 milijarde loših potraživanja koji su prebačeni na lošu banku od koje se očekuje da će dio novca iz loših plasmana ipak vratiti prodajom imovine propalih tvrtki.

Komentirajte prvi

New Report

Close