Slovenija lider u proizvodnji školskih i poslovnih aviona

Autor: Poslovni dnevnik , 01. prosinac 2014. u 21:59
Pd

Trup novog slovenskog lakog zrakoplova proizvodi se u Srbiji, krila u Slovačkoj, motor u Austriji, a metalni dijelovi u Grosuplju.

Slovenija je u avioindustriji pronašla tržišnu nišu koju čine laki i poslovni zrakoplovi, pa je postala lider u regiji jer takve zrakoplova proizvodi samo srpska Utva. Naime, nakon Pipistrela iz Ajdovščine nedavno je u Grosuplju pokrenuta serijska proizvodnja školskog aviona koji se temelji na prototipu Iztoka Šalamona. Taj pilot je prije tri godine izradio zrakoplov nazvan One, koji je poletio prije dvije godine. Sada je, pišu Finance, razvoj zrakoplova završen pa je Šalamon s povezanom tvrtkom poduzeća Kops, koja za zrakoplov izrađuje metalne dijelove, osnovao zajedničku kompaniju One Pro.

Šalamonov se zrakoplov prodaje u Grosuplju, a u tom pogonu se izrađuju metalni dijelovi. Trup aviona proizvodi tvrtka Wing iz Srbije, krila se izrađuju u Slovačkoj, a motor proizvodi austrijska kompanija Rotax. U avionu su dva klasična sjedala i jedno pomoćno.

“U zajedničku tvrtku uložili smo sto tisuća eura, tj. poslovne prostore i proizvodne procese, dok je  Šalamonov udjel razvoj zrakoplova. Zaposlili smo tri djelatnika i trenutno se proizvodi peti zrakoplov. Očekujemo da ćemo sljedeće godine proizvesti 10, a 2016. čak 20 zrakoplova”, kaže direktor Kopsa Miran Štirn. Cijena s osnovnom opremom iznosi 100 tisuća eura, bez PDV-a. “Imamo tržište za ovaj zrakoplov jer je jedini u toj kategoriji i pogodan je za trening pilota snažnijih aviona s elisom. Riječ je o vrlo ugodnoj letjelici, s doletom od tisuću kilometara“, objašnjava Štirn.

Pipistrel, koji je kao privatna tvrtka utemeljen još 1989., ima širi asortiman ultralakih i poslovnih aviona od kojih je najpoznatiji Panthera, s četiri sjedala. Kupac odlučuje hoće li imati benzinski pogon, električni ili hibridni, a cijena je 500 tisuća eura. Ove godine Pipistrel je predstavio i električnu  letjelicu WATTsUP s dva sjedala, razvijenu u suradnji sa Siemensom za potrebe škola letenja.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Osim što ste objavili besplatne reklame za slovence ,moram vas obavijestiti da se u Hrvatskoj proizvelo više ul-zrakoplova nego u sloveniji ali nažalost za to nije nikoga briga u vladi i ministarstvima.Talijanska tvrtka Alpi aviation iz Pordenonea već dugo proizvodi svoje avione u Slavoniji u Štitaru kod Županje i prodali su ih više nego Pipistrel.Pipistrel je šminkerski avion koji je debelo precijenjen a Slovenija im je je pomogla sa 10 milijuna eura .

U Češkoj i slovačkoj ima preko 100 proizvođača ul-zrakolova,a u Srbiji je jedini ozbiljan Aeroeast iz Kraljeva.Utva je u kolapsu i ništa ne proizvodi,osim za vojsku.Pokušavaju je arapima uvaljati.
Postoji jak proizvođač karbonplastike u Srbiji,a motori su Rotax iz austrije u 90 posto ul-zrakoplova ugrađeni.

http://www.alpiaviation.com/eng/azienda.php

New Report

Close