Slovenija: dvojica pritvorena zbog gradnje TEŠ-a 6

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. lipanj 2013. u 19:03
Ilustracija (Thinkstock)

Gradnja tog velikog energetskog objekta na domaći ugljen zadnjih se godina osporavala politički i stručno.

Slovenska policija pritvorila je u četvrtak dvojicu osoba zbog sumnje u zloporabu ovlasti, odnosno gospodarski kriminal, vezan na gradnju šestog bloka termoelektrane Šoštanj (TEŠ 6), najvećeg slovenskog energetskog projekta.

Policija je potvrdila da je nakon kućnih pretraga i ispitivanja pritvorila 45-godišnjaka iz Velenja i muškarca iz Ljubljane istih godina, a mediji navode da je jedan od pritvorenih nekadašnji direktor TEŠ-a Uroš Rotnik.

Gradnja tog velikog energetskog objekta na domaći ugljen zadnjih se godina osporavala politički i stručno, osobito zbog cijene koja je od potpisivanja ugovora 2008. stalno rasla. Ove je godine utvrđeno da če stajati 1,44 milijarde eura, dok se u projektnoj dokumentaciji rađenoj prije osam godina ocjenjivalo da neće biti viša od 600 milijuna eura.

Navodno je krivnja za velik porast cijene netransparentan ugovor s francuskim Alstomom koji je na natječaju bio izabran kao dobavljač opreme, ali i navodni lobistički utjecaji i konzultantski ugovori uključeni u cijeli projekt.

Termocentrala TEŠ 6 trebala bi proraditi kroz dvije godine, ali radovi kasne.

Komentirajte prvi

New Report

Close