Slovenija bira između Türka i Pahora

Autor: Poslovni.hr/HRT , 02. prosinac 2012. u 10:34
B.Pahor, D.Türk (PXL)

Za razliku od aktualne slovenske Janšine Vlade, oba predsjednička kandidata misle da treba ratificirati hrvatski pristupni ugovor.

Slovenski birači izlaze na izbore kako bi u drugom krugu odlučili žele li još jedan petogodišnji mandat sadašnjeg predsjednika Danila Türka ili će dati novu priliku nekadašnjem predsjedniku vlade Borutu Pahoru kojemu posljednje ankete daju veliku prednost.

Odnosi s Hrvatskom i ratifikacija pristupnog ugovora  – jedna je od glavnih tema u kampanji. Što bi za Hrvatsku bilo bolje – pobjeda Pahora ili Türka? Dvojica kandidata u televizijskom su se sučeljavanju morala izjasniti i o politici prema Hrvatskoj. Za razliku od aktualne slovenske Janšine Vlade, oba predsjednička kandidata misle da treba ratificirati hrvatski pristupni ugovor.

Iako o ratifikaciji slično misle i Türk i Pahor, manje loše rješenje za Hrvatsku je Borut Pahor, ističe politički analitičar Davor Gjenero. Türk relativizira značenje brze ratifikacije hrvatskoga pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu, a Pahor je svjestan problema koji će se pojaviti i pred slovenskim parlamentom, smatra. Do sada su kameni spoticanja između dviju država bila granična pitanja u Istri, Međimurju, Gorskom kotaru i Žumberačkom gorju. Zatim pitanje ZERP-a. Ne zaboravimo ni nuklearnu elektranu Krško. Trenutačno se koplja lome oko štednje hrvatskih građana u Ljubljanskoj banci.

No, koliko je ishod slovenskih predsjedničkih izbora uopće bitan za Hrvatsku ako je premijer ionako Janez Janša, u čijem se mandatu ponovno zaoštrio odnos prema Hrvatskoj?

Komentirajte prvi

New Report

Close