Slovenci zarađuju milijune u Međugorju

Autor: Poslovni.hr , 28. prosinac 2016. u 21:59
Dolazak u Međugorje u sklopu posjete zemljama regije, Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Turističke agencije iz Slovenije u BiH dovode turiske katolike iz Južne Koreje i Indije.

Međugorje je izuzetno popularna turistička destinacija koju godišnje posjeti više od milijun turista, na čemu zarađuju domaći hotelijeri i turističke agencije, ali su i pojedine turističke agencije iz Slovenije pronašle način kako zaraditi na vjerskom turizmu u Hercegovini. One u BiH dovode turiste katoličke vjeroispovijesti iz Južne Koreje i Indije, a posjet BiH prodaju u aranžmanu koji uključuje i posjete ostalim zemljama u regiji, potvrdio je za Faktor predsjednik Udruženja za turizam pri Gospodarskoj komori FBiH Stjepan Primorac, koji je također vlasnik hotela u Čitluku.

“Slovenci turiste iz Južne Koreje i Indije prvo dovedu na jedan dan u Sarajevo, a nakon toga idu u Međugorje. Rijetko koja BiH turistička agencija tako privlači turiste”, objašnjava Primorac.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, BiH je 2015. posjetilo 29.973 turista iz Južne Koreje, kao i 940 turista iz Indije. Taj broj se ove godine povećao, pa je tako u prvih devet mjeseci BiH posjetilo 33.828 turista iz Južne Koreje, kao i 1621 turista iz Indije. Ono što najviše zanima nadležne organe u BiH jeste da se u državnu blagajnu uredno slijevaju prihodi od različitih taksi, a što je u Međugorju u proteklom razdoblju bilo teško ostvariti.

Boravišna taksa u Hercegovačko-neretvanskoj županiji iznosi 1,60 KM (oko 6,4 kuna) po danu boravka stranog turiste. Istovremeno, gosti u Međugorju u prosjeku ostanu tri dana iako manji broj turista i ne prenoći jer dolaze iz gradova koji se nalazi u Hrvatskoj u blizini granice s BiH. Ako je oko 1,35 milijuna turista u Međugorju godišnje neprijavljeno, proračun je oštećen za 6,5 milijuna KM, tvrdi Faktor.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Svi će pomalo zarađivat na Međugorju[/url], al još uvijek stoji činjenica da pola turista nije ni prijavljeno…

New Report

Close