Slovenci u zemlje Višegradske skupine izvezli 
čak 46 posto više

Autor: Poslovni.hr , 04. rujan 2016. u 22:01
Foto: Thinkstock

Brzorastuća tržišta na istoku Europe postaju sve privlačnije slovenskim kompanijama.

Države političke unije Višegradska skupina, Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka u posljednjih pet godina rastu daleko više od prosjeka Europske unije. Slovenija je također nedavno počela rasti po stopama koje su odavno prisutne u tim istočnim državama, pišu Finance.

U drugom tromjesečju 2016. slovenski BDP porastao je na godišnjoj razini za 2,7 posto, što je nešto više od Češke (2,5 posto) i Mađarske (2,6 posto), dok je nešto manje od rasta u Poljskoj (3,1 posto) i Slovačkoj (3,7 posto). Rast u EU iznosio je 1,4 posto.

 

41posto

ukupan je rast slovenskog izvoza od 2010. do danas

Analiza slovenskog izvoza pokazuje da je ta zemlja u članice Višegradske skupine u prvih pet mjeseci ove godine izvezla 46 posto više nego u istom razdoblju 2010., pri čemu je izvoz u Slovačku povećan 101 posto. To je nešto više od rasta ukupnog slovenskog izvoza, koji je u tom razdoblju porastao za 41 posto.

Odbili priključenje

Višegradska skupina osnovana je 15. veljače 1991. s ciljem poticanja europske integracije članica i njihove suradnje u području energetike, gospodarstva i obrane. Slovenija je u vrijeme osnivanja Višegradske skupine zastupala stav da se ne želi povezivati u takvu skupinu zemalja jer je sebe smatrala razvijenijom i zapadnijom državom nego što su to bile bivše članice Varšavskog pakta.

U Hrvatskoj se iz određenih krugova često sugerira kako bi se naša zemlja trebalo pridružiti Višegradskoj skupini, ili je barem uzeti za uzor.Naime, prije dvije godine analiza Erste Groupa pokazala je da su zemlje Višegradske skupine, od pridruženja Europskoj uniji 10 godina ranije, povećale svoj BDP za polovicu. Članstvo u EU podiglo je prosječni godišnji rast zemalja skupine za oko jedan postotni bod. Izvoz zemalja Višegradske skupine rastao je trostruko brže od izvoza starih članica. Višegradska je skupina četvrti po veličini izvoznik u cijeloj današnjoj EU.

Postižu više cijene

Marko Jaklič, s ljubljanskog Ekonomskog fakulteta, za Finance kaže kako statistika pokazuju da su slovenski izvoznici najviše vezani za Njemačku, Italiju i zemlje bivše Jugoslavije. “Također se povećava izvoz u zemlje Višegradske skupine, koje su vrlo perspektivne. Posebno Poljska, kao velika i otvorena zemlja ima veliki potencijal i ne vjerujem da će politika to uništiti. Te zemlje su prilično digitalizirane. Iako im je kupovna moći manja nego na Zapadu, zanimljivo je da se mogu postići više cijene nego u bogatijim zapadnim zemljama“, objašnjava Jaklič.
Tomaž Berginc, iz tvornice Eti koja proizvodi električnu opremu, kaže kako imaju tvornicu u Poljskoj. “I kad sam tamo putovao prije nekoliko godina sve je bilo potpuno drugačije nego što je danas. U Višegradskoj skupini rast je brz, i to je dobro za nas. Naša prodaja u tim zemljama u prvom polugodištu 2016. porasla je za 11 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine”, navodi Berginc.
Tvrtka Lip Bled proizvodi građevinske panele i unutarnja vrata koja izvozi u Češku, Slovačku, Mađarsku i Poljsku. “U Češkoj smo ove godine prodali dvostruko više nego prošle godine, vrijednost izvoza je oko 1,5 milijuna eura. Vidi se da je tamo konjunktura, da je počeo novi građevinski ciklus”, kaže Alojz Burja iz Lip Bleda.

Komentirajte prvi

New Report

Close