Slovenci u Hrvatskoj osnovali prvi online studij

Autor: Majda Žujo , 16. svibanj 2012. u 22:00

Mjesta na prvoj godini dvogodišnjeg studija bit će za 50 hrvatskih studenata koji će na smjeru ‘Međunarodno poslovanje’ studirati za 2760 eura godišnje, a mogu se prijaviti svi prvostupnici

Slovenski fakultet Doba pokreće prvi međunarodno priznati online studij na hrvatskom jeziku. U akademskoj godini 2012./2013. na hrvatskom će jeziku pokrenuti dvogodišnji online magistarski program Međunarodno poslovanje, a na njega će se u prvoj godini moći upisati 50 hrvatskih studenata uz cijenu školarine od 2760 eura godišnje. “Online studiranje osigurava niz prednosti u odnosu na klasično studijsko obrazovanje. ”Magistarski program na našem fakultetu jamči međunarodno priznatu diplomu iz Međunarodnog poslovanja te je idealna forma studiranja za zaposlene osobe koje nemaju vremena pohađati jedan od magistarskih programa koji se izvode na klasičan način”, poručio je Viljem Pšeničny, dekan Doba Fakulteta prilikom predstavljanja online programa na hrvatskom jeziku. Deka je dodao i kako je online studij idealan za one koji već rade, sportaše ili mlade majke. Proces studiranja u potpunosti je prilagođen individualnim potrebama, a u svakom trenutku studenti imaju podršku dodijeljenog osobnog mentora. Studenti će predavanja pratiti preko Blackboard sustava koji koristi preko 700 sveučilišta po svijetu, a online predavanja na hrvatskom držati će slovenski profesori, dok će mentori biti hrvatski stručnjaci.

Kriteriji za upis
Na fakultet se mogu prijaviti svi oni koji minimalno imaju diplomu prvostupnika, a osnovni kriterij pri upisu bit će ocjene koje je student imao u prethodnom školovanju. Osim toga, od polaznika se zahtijeva i znanje engleskog jezika zbog literature, te osnovna internetska znanja i vještine. Iako je riječ o online studiju, on zahtijeva kontinuiran rad, a za pohađanje studija potrebno je prosječno izdvojiti 20 do 25 sati tjedno tijekom kojih će studenti slušati predavanja, rješavati zadatke i slično.

Dolaze novi trendovi
“U vrijeme velike štednje i krize moramo razmišljati kako da se iz nje izvučemo. Dolaze novi gospodarski trendovi i trebamo biti spremni za promjene. Budućnost ovisi o onome što znamo a ne što imamo”, zaključio je Viljem Pšeničny. U svijetu je čak dva milijuna studenata koji studiraju online, a njih 35 posto studira u SAD-u, dok ih je u Europi 23 posto. Iako je sve učestalija praksa u svijetu, online studiranje još uvijek nije moguće niti na jednom hrvatskom sveučilištu.

Standardi

Najveći privatni fakultet
Doba Fakultet za uporabne poslovne i društvene studije Maribor samostalan je visokoškolski zavod osnovan 2003. godine i spada u poslovnu grupu DOBA. Najveći je privatni fakultet u Sloveniji s EU standardima, međunarodnim priznanjem, najsuvremenijim programima, a u njemu se online obrazovanje izvodi već 12 godina. Doba je i jedini fakultet u Jugoistočnoj Europi koji izvodi online program u cjelini te nudi osam studijskih programa za online i tradicionalno studiranje. Mariborski fakultet pohađa više od 1300 online studenata, a surađuje s više od 200 slovenskih poduzeća koji plaćaju školarine svojim zaposlenicima.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ja bi radije otisao u Zenicu ili Bajna Luku – za jedno jutro bi diplomirao/magistrirao/doktorirao- to je i brze i jeftinije. Eto, A.Kurjak je doktorirao u Prijedoru?! i bio 30 godina profesor na Medicinskm fakultetu u Zg!

New Report

Close