Slovenci strahuju od uvođenja poreza na nekretnine u Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. rujan 2014. u 12:42
Thinkstock

Ljubljanski dnevni list “Dnevnik” u ponedjeljak piše da će to udariti po džepu i mnoge Slovence koji, prema nekim podacima, u svom vlasništvu imaju u Hrvatskoj 110.000 nekretnina.

Nove najave hrvatske vlade o uvođenju poreza na nekretnine od 2016. godine s velikom pažnjom prate u susjednoj Sloveniji, a ljubljanski dnevni list "Dnevnik" u ponedjeljak piše da će to udariti po džepu i mnoge Slovence koji, prema nekim podacima, u svom vlasništvu imaju u Hrvatskoj 110.000 nekretnina.

Riječ je o stanovima, vikendicama i apartmanima, uglavnom u Istri i na kvarnerskim otocima, i to ne samo onim kupljenim ili naslijeđenim u vrijeme nekadašnje zajedničke države, jer su od 42.000 nekretnina koje su u Hrvatskoj u posljednih 20 godina kupili stranci u skoro trećini slučajeva to bili slovenski državljani, navodi list.

Slovenci u svojoj državi trenutačno ne plaćaju porez na nekretnine jer je zakon o oporezivanju nekretnina koji je uvela vlada Alenke Bratušek poništio ustavni sud, ali je izabrani predsjednik nove vlade Miro Cerar već najavio da će njegova vlada inzistirati na tom porezu i podnijeti novi zakonski prijedlog.

Kad porez na nekretnine bude uveden u Hrvatskoj i Sloveniji, jedina država u EU u kojoj se porez na nekretninsku imovinu neće plaćati ostat će Malta, navodi ljubljanski "Dnevnik".

Komentari (1)
Pogledajte sve

one koji imaju nekretnine u HR, a nemaju prebivalište u HR treba opaliti 3x većim porezom na nekretnine nego građane HR koji ovdje žive! ali naravno da to SDP/HNS vlada neće uraditi jer ju ne zanima zaštita državnih interesa nego deranje hrvatskih građana! [emo_palacd]

New Report

Close