Štede registrirajući skupa vozila u Slovačkoj

Za Porsche Cayenne Turbo u Sloveniji treba izdvojiti 250.000 eura, a u Slovačkoj 173.000 Za Porsche Cayenne Turbo u Sloveniji treba izdvojiti 250.000 eura, a u Slovačkoj 173.000

Potrebno je samo otvoriti tvrtku i u zemlji bez poreza na motorna vozila proći znatno jeftinije nego kod kuće.

Na slovenskim cestama sve više je luksuznih vozila sa slovačkim registracijama.

Kako je do toga došlo kada Slovačka ima gotovo za trećinu manji BDP-a po stanovniku od Slovenije, pitaju Finance.

Odgovor je da su imućniji Slovenci pronašli način da zaobiđu porez na motorna vozila i da sportske automobile dovedu "na cestu" i za 100 tisuća eura manje nego u Sloveniji. 

"Slovenski porezni obveznici najprije otvaraju tvrtku u Slovačkoj. Prema tamošnjim pravilima, odbija im se ulazni PDV od kupnje vozila bez obzira je li to osnovno sredstvo ključno za ostvarivanje prihoda. Za taj odbitak nije potrebno imati registriranu djelatnost i obavljati je na temelju takve imovine, kao što bi bila npr. taksi usluga.

Naravno, tvrtka mora biti aktivna, pokrivati ulazni PDV prihodima i platiti ga. Ovo rješenje stoga je pogodno za poduzetnike, a neki se snalaze i s drugim priljevima koji su ponešto 'sivi'.

Prije svega, Slovačka je atraktivna jer nema porez na motorna vozila, koji u Sloveniji za automobile s jačim motorima doseže 44 posto vrijednosti", objašnjava jedan slovenski porezni savjetnik.

Koliko Slovenci se odlučilo za takvu praksu nije službeno poznato, no PwC potvrđuje rastući trend otvaranja tvrtki isključivo u svrhu kupnje automobila u Slovačkoj, ali je apsolutni broj takvih tvrtki za sada relativno mali. 

Zbog toga automobili višeg cjenovnog razreda sa snažnim motorom, kao što je npr. Porsche Cayenne Turbo u Sloveniji, sa svim porezima (PDV i DMV), stoji približno 250 tisuća eura, dok je u Slovačkoj takav automobil moguće kupiti za oko 173 tisuća eura, s plaćenim PDV-om. 

Komentari (9) Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve